eur:
399.27
usd:
363.79
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány

Az SZDSZ nem keres koalíciós partnert

Az SZDSZ egyedül is vállalja a főváros vezetését, a jövő októberi önkormányzati választásokig koalíciós partnert nem keres - hangsúlyozta John Emese, a liberális párt fővárosi frakcióvezetője.

Nem keres új koalíciós partnert az MSZP kilépése után az SZDSZ. A párt fővárosi frakcióvezetője azt mondta: céljuk, hogy működtesse a fővárost és intézményeit, ezért konszenzusos politizálásra készülnek az önkormányzati ciklus utolsó egy évében.

John Emese közölte: levélben kért információt Steiner Pál szocialista frakcióvezetőtől, mert eddig hivatalos, írásos tájékoztatást nem kaptak a koalíció felmondásáról. Ha az MSZP valóban megszakítja velük a kapcsolatot, akkor sem értik, hogy a párt miért országos szinten hozott erről döntést - emelte ki, hozzátéve, tudomása szerint a fővárosi szocialista frakció is csak a sajtóból értesült a szakításról.

A fővárosi koalíció politikai értelemben mindenképpen véget ért, ám a helyzetet mielőbb tisztázni kell, mert a bizonytalanság időbeni elhúzása nem jó a fővárosnak - emelte ki John Emese, aki szerint a kilépéshez a BKV-botrány vezetett, és a szocialisták ki akartak menekülni a számukra kellemetlen helyzetből.

Mint mondta, vannak magyarázkodások és mondvacsinált indokok, és vannak tények. Hozzátette: tény az, hogy az SZDSZ visszahívta felügyelőbizottsági tagjait, ám az MSZP a fideszes fb-tagok visszahívását is javasolta, amivel a szabad demokraták nem értettek egyet, mondván, azt a párt belső ügyének tekintik.

Ikvai-Szabó Imre, a város költségvetéséért felelős főpolgármester-helyettes szerint nincs politikai realitása annak, hogy a Fidesz-KDNP koalícióra akarna lépni az SZDSZ-szel. Ez - mint mondta - a választás előtt aligha lehet érdeke az ellenzéknek.

Úgy vélte ugyanakkor, a Fidesz konstruktív ellenzék lesz, már csak azért is, mert szeretné megörökölni azokat a jó programokat, amelyek csak a mostani ciklus után fejeződnek be.

A közgyűlés feloszlatását célzó Fidesz-javaslatról, illetve az ezzel kapcsolatos törvénymódosítási kezdeményezésről azt mondta: ügyes politikai blöff, jó kommunikációs ötlet, ám a kétharmados parlamenti támogatottság hiánya miatt nincs realitása.

A két képviselőcsoport között már egy ideje feszült a viszony, de a koalíció felbontásához az adta meg a végső lökést, hogy a Fővárosi Közgyűlésben az SZDSZ az MSZP ellen szavazott a BKV ügyében.

A történtek után az MSZP fővárosi elnöksége azt javasolta Hagyó Miklós és Horváth Csaba főpolgármester-helyetteseknek, hogy november 20-ai hatállyal mondjanak le tisztségükről, Tarlós István, a Fidesz-frakció vezetője azt mondta: új választásokra lenne szükség, mihez az kell, hogy valamennyi fővárosi képviselő lemondjon mandátumáról.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Újabb szociális támogatás ígéretével igyekszik szavazókat megszólítani Harris

Újabb szociális támogatás ígéretével igyekszik szavazókat megszólítani Harris

A demokrata elnökjelölt, Kamala Harris újabb javaslatot tett az egészségügyi ellátás kiterjesztésére, ezúttal az otthoni idősgondozás területén. Az alelnök a "gondozási gazdaság" fellendítését és az egészségügyi költségek csökkentését célzó erőfeszítései részeként ismertette tervét az ABC "The View" című műsorában adott interjújában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×