eur:
389.62
usd:
363.65
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Három ügyben emeltek vádat eddig Kolompár Orbán ellen

Eddig három büntetőügyben emelt vádat két különböző ügyészség Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke ellen. A vádak szerint a politikus jogosulatlan gazdasági előnyt szerzett, megsértette az Európai Közösségek pénzügyi érdekeit, illetve sikkasztott.

Legutóbb jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, valamint az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésével gyanúsították meg a roma politikust és öt társát. A gyanúsítottak a vád szerint az Európai Unió foglalkoztatási programját segítő pályázat révén a közösségi költségvetésből 109,1 millió forintot, a hazai költségvetésből pedig 36,4 millió forintot, tehát összesen 145,5 millió forintot szereztek meg jogosulatlanul - mondta korábban az InfoRádiónak a megyei főügyész-helyettes, Szabó Ferenc.

"Lényegében hasonló jellegű ez a vádirat is, mint a korábbi, nevezetesen: pályázati pénzeknek a céltól eltérő felhasználása, illetőleg a felhasználásnak fiktív vagy valótlan számlákkal történő igazolása. Míg a korábbi ügy egy viszonylag csekélyebb pályázati összegre, mintegy 14 millió forintra vonatkozott, a mostani vád összesen 222 millió forint megcélzott pályázati pénzre vonatkozik, amelyből 146 millió forint körüli összeget ténylegesen kiutaltak az elkövetőknek. További pénz megszerzése az kísérleti szakban maradt" - fogalmazott a főügyész-helyettes.

A Szabó Ferenc által említett korábbi ügyben még 2008 decemberében emelt vádat a Kecskeméti Városi Ügyészség jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette miatt Kolompár Orbán és három társa ellen. A vád szerint a Kiskunmajsai Roma Érdekképviseleti Szervezet valótlan számlákkal igazolt - egy pályázaton nyert 13 millió forint vissza nem térítendő támogatásból - 7,2 millió forintot.

Ennek az ügynek a tárgyalását kellett elhalasztani azért, mert a gyanúsítottak közül ketten - köztük Kolompár Orbán - az európai parlamenti választáson jelöltként szerepeltek egy párt listáján.

A Fővárosi Főügyészség idén júliusban emelt vádat az Országos Cigány Önkormányzat elnöke és két társa ellen sikkasztás és a számvitel rendjének megsértése miatt. A vád szerint Kolompár Orbán és két társa az önkormányzat 2003. és 2004. évi gazdálkodása, könyvvezetése során a pénzforgalmat nem megfelelően bonyolította, és nem biztosította az egyes célfeladatok átlátható elszámolását.

Ezen felül a vád szerint Kolompár Orbán 2004 őszén több alkalommal utasította az Országos Cigány Önkormányzat pénztárát, hogy különböző összegeket fizessen ki neki utólagos elszámolási kötelezettséggel. Így a pénztárból több mint ötmillió forintot vett fel, amellyel később nem számolt el, és vissza sem fizette.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×