eur:
393.8
usd:
367.6
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Kormánygaranciát kap a lézer-kutatóközpont - a nap legfontosabb hírei

Magyarország kockázati megítélése miatt nem csökkentette korábban a jegybank az alapkamatot. Megadja a szükséges garanciákat a kormány a szegedi lézer-kutatóközpont létrehozásához. Túl van az életveszélyen az a rendőr, akit péntek éjjel lőttek meg egy rendőrségi akció közben.

Helyzetértékelés

Magyarország kockázati megítélése miatt nem csökkentette korábban a jegybank az alapkamatot - közölte a Nemzeti Bank elnöke. Simor András a 47., Zalakaroson megrendezett Közgazdász vándorgyűlésen elmondta: az inflációs kilátások lehetővé tették volna a nagyobb ütemű mérséklést, de az ország pénzügyi stabilitását és finanszírozhatóságát tartották szem előtt, amikor többször is az alapkamat szinten hagyásáról döntöttek. Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke a rendezvényen arról beszélt, hogy a társadalom számára is világossá kell tenni, egyes lépések milyen következményekkel járnak rövid és hosszútávon, és el kell fogadtatni az emberekkel a közgazdasági realitásokat. Varga Mihály, a Fidesz alelnöke úgy vélte: az Orbán-kormány idején tervezett 21-22 százalékosnál ma már alacsonyabb egykulcsos adó bevezetésére lenne szükség Magyarországon. A volt pénzügyminiszter szerint a költségvetési kiadások kontrollja és a 45 százalékos GDP-újraelosztási arány mellett bevezethető az egykulcsos adó. Varga Mihály hangsúlyozta: kiszámítható és jelentős adócsökkentésre van szükség, emellett az államnak beruházás-ösztönző politikát kell folytatnia, kiemelten kezelve az állami beruházásokat, mert ez a tartós gazdasági növekedés alapja. Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára a zalakarosi konferencián a jövő évi költségvetésről beszélt. Hangsúlyozta: a büdzsé egyszerre szolgálja az egyensúly fenntartását és a versenyképesség megőrzését.

Új kutatóközpont Szegeden

Támogatja a kormány, és megadja a szükséges garanciákat a szegedi lézer-kutatóközpont létrehozásához - közölte a miniszterelnök. Bajnai Gordon a központ tervezett helyszínén, az egykori szegedi szovjet laktanyában hangsúlyozta: nem lehet megengedni, hogy a válság fölélje a jövőt, sőt a válság közepén is hosszú távra, Magyarország növekedésére, fejlődésére kell összpontosítani. Megerősítette: a teljes magyar diplomáciai kar azon dolgozik, hogy a szegedi és prágai helyszínnel beadott közös pályázat sikeres legyen.

MSZP-választmány

Elfogadta a képviselőjelölt-állítással összefüggő dokumentumokat az MSZP választmánya. A távirati iroda úgy tudja, hogy a javaslatcsomag tartalmazta azt a megállapodást is, amelyet az egyéni, a területi, illetve az országos lista képviselőjelöltjeinek kell aláírniuk. Ez rögzíti egyebek mellett, hogy a képviselő megválasztása esetén feladatait főállásban látja el, az MSZP-frakció tagjaként nem szavaz ellentétesen a kongresszus, illetve a választmány határozataival, továbbá kötelezettséget vállal arra, hogy havi nettó tiszteletdíjának 15 százalékát a pártszervezet számlájára utalja majd.

Nem elég a sportra szánt pénz

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke szerint a jövőre előirányzott alig több mint 15 milliárd forint helyett évi 90 milliárd forintra lenne szüksége a magyar sportnak ahhoz, hogy nemzetközi szinten versenyképes maradjon. Schmitt Pál a MOB közgyűlésén elmondta: nem tartja realitásnak a 2016-os olimpiai rendezés kérdését, ehelyett szerinte a versenyzők támogatására lenne szükség. Kovács Tamás sportigazgató a közgyűlésen szintén arról beszélt, hogy a pekingi olimpia után elvégzett helyzetértékelés, valamint az idei elemzések alapján a Londonra készülő magyar ötkarikás csapat felkészülése nincs biztosítva az alacsony és késve érkező állami támogatás miatt.

Javult a meglőtt rendőr állapot

Túl van az életveszélyen az a rendőr, akit péntek éjjel lőttek meg a főváros III. kerületében egy rendőrségi akció közben - közölte a rendőrség egyesített központjának vezető főorvosa. Révai Róbert elmondta: a 35 éves, 12 éve szolgálatban lévő őrnagy életveszélyes állapotban került kórházba, több műtéten esett át, mostanra állapotát stabilizálták. Bodnár Zsolt, a BRFK bűnügyi igazgatója emlékeztetett arra, hogy a rendőrt egy betörés elleni akció során lőtte meg egy férfi, akit az őrnagy sebesülten is elfogott. A férfit több betöréses lopás elkövetése miatt keresték; most hivatalos személy elleni erőszak és emberölés kísérlete miatt is eljárás indul ellene.

Obama szerint megállították a válságot

Az Egyesült Államok elnöke szerint a G20 csoport megállította a világgazdasági válságot. Barack Obama a világ legnagyobb fejlett, illetve fejlődő gazdaságait tömörítő államok pittsburgh-i csúcstalálkozója után azt mondta: munkahelyek millióit sikerült megmenteni, de folytatni kell az összehangolt gazdaságélénkítő programokat. Hozzátette: a kétnapos csúcson elfogadott megállapodásokkal egy biztonságos, fenntartható növekedést készítettek elő.

Prágába utazott a pápa

Hivatalos látogatásra Prágába érkezett a katolikus egyházfő. XVI. Benedeket a repülőtéren Václav Klaus cseh államfő üdvözölte, akivel délután rövid megbeszélést folytatott az elnöki székhelyül szolgáló Hradzsinban. Az elnök hangsúlyozta: a cseh kultúra a kereszténységen alapul, míg XVI. Benedek arról beszélt, hogy az egyháznak is meg kell felelnie a kor kihívásainak és aktívabbnak kell lennie. A pápa háromnapos csehországi tartózkodása idején találkozik a vezető cseh politikusokkal és külföldi diplomatákkal is.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×