eur:
388.96
usd:
361.09
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Draskovics: nem lehet náci ideológiával gyülekezést tartani Magyarországon

Magyarországon náci ideológiát hirdetve nem lehet gyülekezést tartani, ezt a rendőrségnek meg kell akadályoznia - hangoztatta az igazságügyi és rendészeti miniszter a köztelevízió Este című műsorában.

Draskovics Tibor arra hívta fel a figyelmet, hogy nemzetközi egyezmények, a magyar Alkotmány és a gyülekezési törvény is kizárja az ilyen rendezvények megtartásának lehetőségét.

A szakminiszter szerint "a fasizmus százszor és ezerszer bebizonyította, hogy az emberek méltóságára, szabadságára, jogaira tör". Márpedig - tette hozzá - a magyar alkotmány szerint a gyülekezési jog csak akkor illeti meg a polgárokat, ha ezeket a jogokat nem akarják megsérteni.

Arra is rámutatott, hogy a gyülekezési törvény felvezetőjében világosan meghatározza, hol húzódnak a gyülekezési jog korlátai, így azt nem lehet bűncselekmények elkövetésére felhasználni, vagy arra felhívni, mások jogait vagy szabadságát sérteni.

Arra a kérdésre, hogy a rendőrség milyen jogalapon tiltotta meg a rendezvényt, azt mondta: "a helyzet meg van oldva, (...) ez egy egyszerű jogi megítélésű helyzet, merthogy egy percig nem lehet kétséges, hogy aki náci ideológiát hirdet, az mások jogaira és szabadságára tör".

Mint mondta, a kormány és a rendőrség határozott álláspontja az, hogy az Alkotmány és a gyülekezési törvény alapján olyan rendezvény, ami mások jogait, méltóságát és szabadságát sérti, nem vehető tudomásul. Jelezte: ha azt mégis megtartják, a rendőrség megteszi a szükséges intézkedéseket, így adott esetben feloszlatja azt.

Kitért ugyanakkor arra is, hogy a magyar gyülekezési jog - minden pozitívuma mellett - "elnagyolt", ám politikai konszenzus nem jött létre, hogy azt egyértelműbben lehessen alkalmazni a demokrácia és a szabadságjogok megvédésére. Hozzátette: bízik abban, hogy a mostani politikai egyetértés elvezethet a gyülekezési törvény "kisebb kiigazításáig".

Nem számít rendzavarásra

Emlékeztetett arra is, hogy Magyarország nemzetközi egyezményekben vállalta: nem enged teret az ilyen típusú ideológiák hirdetésének.

Draskovics Tibor elmondta: arra számít, hogy szombaton mindenki jogkövető magatartást tanúsít majd, ám ha mégsem, akkor "megfelelő rendőri erő lesz".

A szakminiszter úgy látja, "ezeknek a rettenetes eszméknek nincsen széles körű tömegbázisa Magyarországon (...), de vannak olyanok, akik elkötelezték magukat ebben az irányba, vagy keresik a balhét".

Közölte azt is, a magyar rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok már felvették a kapcsolatot a német partnerszervezetekkel, akikkel adott esetben közös akciókat is végrehajtanak, ám az együttműködés részleteiről nem kívánt nyilatkozni.

A rendőrség megtiltotta kilenc, szombatra tervezett neonáci rendezvény megtartását. Az emlékmenetet sajtóhírek szerint Rudolf Hess halálának évfordulója alkalmából az NS Front elnevezésű magyar nemzetiszocialista tömörülés szervezi. A rendőrség a gyülekezési jogról szóló törvényben kapott felhatalmazás alapján megtiltotta a rendezvény megtartását, ám a kiadott közleményben arra nem tértek ki, pontosan melyik szakasza alapján.

Címlapról ajánljuk

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, a magyar tőzsdén a Richter a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitart a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban vannak, míg Amerikában óvatos emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×