eur:
392.92
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Végjáték: "Az SZDSZ pártként befejezte a működését"

Csécsei Béla és Wittinghoff Tamás is kiléptek pénteken az SZDSZ-ből; az ügyvivői testület azt szeretné, ha Kóka János lemondana frakcióvezetői posztjáról. A pártelnök körlevélben kért támogatást az SZDSZ ügyvivőitől. Magyar Bálint szerint már egy ideje világos, hogy az SZDSZ pártként befejezte a működését.

Wittinghoff Tamás budaörsi polgármester, valamint két helyi, SZDSZ-es bizottsági elnök is úgy döntött, kilépnek a Szabad Demokraták Szövetségéből - közölte a polgármester az MTI-vel pénteken.

Wittinghoff Tamás, valamint Bíró Gyula és Molnár Gábor önkormányzati bizottsági elnökök azt írták indoklásként: "a párt hosszú ideje tartó sodródása mellett döntésünket alapvetően a július 12-én megválasztott új vezetés politikai mondanivalója, és elfogadhatatlan hangneme váltotta ki, amellyel a továbbiakban nem kívánunk közösséget vállalni."

Csécsei Béla, Budapest VIII. kerületének polgármestere az MTI-nek röviden annyit mondott kilépésének okáról: "ami van, azt nem lehet szeretni, ezzel sok mindent lehet csinálni csak szeretni nem". Hozzátette, független polgármesterként továbbra is a kerület élén marad.

Ezzel a fővárosban a szabad demokratáknak egyetlen kerületi polgármesterük sem maradt.

Megszűnt az SZDSZ kalocsai alapszervezete is, miután annak minden tagja megszüntette tagsági viszonyát a pártban a csütörtökön tartott taggyűlésen. Ez azt is jelenti, hogy a rendszerváltás óta folyamatosan szabadelvű többségű önkormányzatban együtt maradnak a képviselők és függetlenként dolgoznak tovább - erről Loib László, az volt alapszervezet elnöke tájékoztatta az MTI-t.

Az SZDSZ ügyvivői testülete (üt) pénteki ülésén felkérte Kóka János frakcióvezetőt, hogy a párt megosztottságának megszüntetése érdekében mondjon le posztjáról.

Retkes Attila, a tanácskozást követő sajtótájékoztatón elmondta: az SZDSZ vasárnap megválasztott ügyvivői testülete (üt) négy határozati javaslatot hozott, amelyek az SZDSZ megújításáról, a következő három hónap feladatairól, a szakpolitikai kabinetek létrehozásáról és a párt egységéről szólnak.

Ez utóbbi - közlése szerint - arról szól, hogy a párt megosztottságának felszámolása érdekében az ügyvivői testület felkéri Kóka János frakcióvezetőt, hogy mondjon le posztjáról, és jelölje meg azt a személyt, akit a tisztség betöltésére alkalmasnak tart. A testület egyúttal felkérte a pártelnököt, hogy ebben a témában kezdeményezzen tárgyalásokat a frakcióvezetővel.Magyar Bálint a Népszabadságnak úgy nyilatkozott: "ennek az SZDSZ-nek vége", az új elnök a legvadabb SZDSZ-ellenes vádakat "böfögi vissza".

A pénteki Népszabadságban közölt interjúban a politikus úgy fogalmazott: már egy ideje világos, hogy az SZDSZ pártként befejezte a működését. Mégis, a volt szocialista országokon belül az SZDSZ az egyetlen olyan párt, amely a demokratikus ellenzék személyi és intézményes folytonosságát húsz éven át fenntartotta - tette hozzá.

Magyar Bálint véleménye szerint az SZDSZ a szabad, ám parttalan viták színtere volt, és hiába született egy-egy politikai döntés, az nem befolyásolta a viták nyilvánosságát. Ez sokszor azt okozta, hogy az SZDSZ-nek egy kérdésről két véleménye volt, de egyikkel sem értett egyet - fogalmazott.

Retkes Attila a párt elnöke egy az MTI birtokába jutott e-mail szerint a mellette való kiállást kérte az SZDSZ ügyvivőitől. A melléklet címe szerint a pártból való "kilépésekre reagáló levél" szövege azzal kezdődik, hogy az alulírottak, "az SZDSZ alapítói, Megyei Elnökei, az Országos Ügyvivői Testület és az Országos Tanács tagjai kijelentjük, hogy Retkes Attilának a párt megújulására irányuló törekvéseit támogatjuk".

Az e-mail kitér arra, hogy az SZDSZ küldöttgyűlése Retkes Attila megválasztásával az általa meghirdetett program sarokpontjait elfogadta, melyekkel az aláírók egyetértenek, az irányt helyesnek és követendőnek tartják.

Az írás megjegyzi azt is, hogy az aláírók csalódottan olvasták az egykori demokratikus ellenzékiek, SZDSZ-alapítók egy részének hétfői közleményét, amelyet 12 olyan ember tett közzé, akiknek érdemei elévülhetetlenek, ugyanakkor egy ideje már nem politizálnak aktívan, távolról figyelik az SZDSZ működését.

Az SZDSZ-ből a vasárnapi elnökválasztás óta több alapító is kilépett. Hétfőn a párt több alapítója és támogatója, köztük a demokratikus ellenzék egykori tagjai közös levélben tudatták, hogy kilépnek az SZDSZ-ből. A levelet Ara-Kovács Attila, Fodor Tamás, Haraszti Miklós, Hodosán Róza, Iványi Gábor, Konrád György, Kozák Márton, Lakner Judit, Rajk László, Rajk Judit, Szenthe Antónia és Szira Judit írta alá.

Kedden Novák Éva Borsod és Jüttner Csaba Szabolcs megyei elnökök mondtak le posztjukról és hagyták el az SZDSZ-t. A párt polgármesterei közül a zuglói önkormányzatot vezető Weinek Leonárd is távozott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×