Immár harmadik éve hagyományosan augusztus 20-án mutatják be a Miniszterelnöki Hivatal és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete közös programja keretében az Ország Tortáját, s az ország több száz cukrászdájában az ünnep napján kezdik el árusítani.
Az idén 15 torta pályázott a címre: a szakmai zsűri az előválogatáson a tavalyi győztes Zila kávéház pándi meggytortáját, a balassagyarmati Orchidea cukrászda borkirályát, valamint a Budakeszi Gina cukrászda mákosguba tortáját választotta - közölte a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete pénteken az MTI-vel.
A Fagylaltverseny zsűritagjaiból és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnökségi tagjaiból álló szakmai zsűri szigorú szempontok alapján már megvizsgálta a versenyben lévő tortákat. Külön pontozzák az ízek harmóniáját, a desszert küllemét, a desszertben rejlő innovációt és praktikumot, emellett fontos szempont, hogy a desszert maximálisan illeszkedjen az ünnep szellemiségéhez, s lehetőleg hungarikumnak számító alapanyagok felhasználásával készüljön.
A zsűri arra is figyel, hogy a torta alapanyagai ne tartalmazzanak mesterséges, egészségre ártalmas alapanyagot és a desszertkülönlegességek megfeleljenek a legszigorúbb minőségi követelményeknek is.
A borkirály torta krémjéhez tokaji aszút, muskotályt és szamorodnit használnak fel. Kevés bort, cukrot, tojássárgáját, keményítőből főtt krémet készítenek, amelyet kihűlve a sűrített aszúval kevernek össze. A mákos guba torta linzeres alapból készül, amely a tortaforma aljára kerül: ezt kikevert mákos gubával töltik meg, a tetejére tojásfehérje kerül, amelyet mákkal szórnak meg.
A pándi meggytorta különleges krémje cukrot, tojássárgáját, tejet, vaníliarudat, krémsajtot és belga fehér csokoládét tartalmaz. A meggypépet fahéjrúddal, szegfűszeggel, citromlével és annak héjával fűszerezik, amelyet pudinggal sűrítenek - olvasható a közleményben.
Az elmúlt évben a szatmári szilvatorta, 2007-ben a madártej torta nyerte el a megtisztelő címet.
Fontos üzentet küldött a lakosságnak az Államkincstár