eur:
393.89
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

HospInvest-fálszámolás: megkezdődött az átadás-átvétel

Gyöngyösön és Hatvanban egyaránt a helyi önkormányzat által működtetett cég veszi át a tervek szerint a helyi kórház üzemeltetését augusztus 1-jén, miután a HospInvest benyújtotta a bírósághoz felszámolása iránti kérelmét.

Korábban már mindkét település felmondta a szerződést a HospInvesttel, vagyis a cég jelenleg a felmondását tölti a két településen, illetve Parádfürdőn, amelyet a hatvani kórházat üzemeltető Kft. keretein belül üzemeltet a HospInvest.

Hiesz György, Gyöngyös szocialista polgármestere az MTI-nek elmondta: már megkezdődött az átvétel-átadás, a leltározás.

Minden feltétel adott ahhoz, hogy a kórház, mintegy 500 dolgozója, a népegészségügyi engedély birtokában, illetve az egészségbiztosítási finanszírozás aláírása után zavartalanul működtesse az intézményt.

A HospInvest egyébként minden tekintetben működőképesebb, rugalmasabban, gazdaságosabban működtethető kórházat hagy maga után, mint amilyen 2007-ben, az átadáskor volt az intézmény. A többi között sor került a teljes informatikai rendszer cseréjére, a gyógyszertári központ felújítására és egy közforgalmú gyógyszertár kialakítására.

Megtörtént a gasztroenteorológiai labor és a radiológia teljes műszercseréje és a sürgősségi betegellátó részleg kiépítése - sorolta az eredményeket Hiesz György.

A hatvani szocialista polgármestere úgy fogalmazott, hogy a hatvani kórház nincs rosszabb helyzetben, mint amikor 2006-ban átadták az intézményt. Sőt az átadás előtt számos területen a minimum feltételeket sem teljesítette az intézmény, ami megváltozott a HospInvest megjelenése után, illetve mintegy 120 millió forintos műszerfejlesztés valósult meg.

Érsek Zsolt elmondta: Hatvanban az önkormányzati tulajdonú Városgazdálkodási Zrt. fogja átvenni a 415 főállású és 50 szerződéses munkatársat foglalkoztató intézményt.

Egyúttal koncessziós pályázatot írtak ki a két kórház, vagyis a hatvani és a parádfürdői üzemeltetésére, amelynek július 21-én jár le a beadási határideje.

Tudomása szerint két érdeklődő már meg is vásárolta a tenderfelhívást. Ez azt jelenti: lehetséges, hogy rövid önkormányzati működtetés után újra egy magántársaság üzemelteti majd az intézményeket.

A parádfürdői, csupán rehabilitációs ágyakat működtető intézmény épületéért, egyébként eddig bérleti díjat fizetett a HospInvest az államnak. Hatvan ennek elengedését fogja kérni az egészségügyi tárcától, ugyanis csak ebben az esetben tudja átvenni a Városgazdálkodási Zrt. az intézményt - mondta Érsek Zsolt.

A HospInvest tulajdonosai a pénteki közgyűlésen döntöttek arról, hogy a csődvédelem helyett felszámolást kérnek. A cégcsoport áprilisban kért csődvédelmet maga ellen, ami augusztus közepéig fizetési moratóriumot jelentette volna számára. Ennek törvényi feltétele, hogy a moratórium időszakában meglegyen a pénzügyi egyensúly, azaz a bevételek fedezzék a kiadásokat. Miután a cégcsoport ezt nem tudta teljesíteni, a felszámolási kérelem mellett döntött.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×