eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A Milan túl későn kezdett el hajrázni a bajnoki jelvényért

Mind a négy listavezető nyert a topbajnokságokban. A Barcelona elkápráztatta a világot, az Inter, a Man United és a Wolfsburg is simán nyert - a négy liga közül a németben éles még igazán a küzdelem. A Milan folytatta jó sorozatát. A Bundesligában Dárdai Pál csapata értékes döntetlent harcolt ki, hajnal Tamás Dortmundja folytatta jó szereplését.

A Manchester United közepes játékkal is biztos győzelmet aratott a Middlesbrough otthonában, noha Sir Alex több kulcsjátékosát (így Cristiano Ronaldót és Edwin Van der Sart) pihentette, Rio Ferdinand pedig a sérülése miatt nem léphetett pályára. Kezdő ember volt ellenben a fiatal Federico Macheda, akinek, némi túlzással az édesapja lehetne Paul Scholes vagy Ryan Giggs a kora alapján.

Ám ezúttal is az bizonyosodott be, hogy jó az öreg a háznál: a walesi szélső pazar lövéssel szerzett pontos gólt pályafutása 801. Manchester United-tétmérkőzésén. Az angol lapok osztályzatai alapján egyébként ő volt a mezőny legjobbja - megtette a magáét azért, hogy megszerezze 11. angol bajnoki címét, s hogy a Manchester United a bajnoki címeket tekintve befogja a Liverpoolt.

Az angol futballról mindent tudók megjegyezték: Giggsy szinte pontosan ugyanilyen gólt lőtt 1996-ban, amikor a Manchester United éppen a Riverside-on, a Boro ellen biztosította be soros bajnoki címét. A hat nappal korábban az Év játékosának választott veterán teljesítményét látva Sir Alex a következőket mondta: "Ki kérdőjelezi meg ezek után, hogy jó döntést hoztak a kollégái? A sajtó ugyan beszélt, meg írogatott összevissza, de a játékostársak között senki sem akadt, aki szerint ne érdemelte volna meg a kitüntetést."

A második találatot Pak Dzsi Szung szerezte, Wayne Rooney tökéletes átadásából. A dél-koreai csatár így ünnepelte, hogy a mérkőzés előtti napokban a klub heti ötvenezer fontra emelte a fizetését, szerződése meghosszabbításával együtt. Rooney is megérdemel egy mondatot: bár nem szerzett gólt, ezúttal is nagyszerűen futballozott.

A Chelsea mérkőzése alig tíz percig volt érdekes a Stamford Bridge-en, a Fulham ellen. Addigra a két francia, Nicolas Anelka és Florent Malouda is a kapuba talált. A gólokban nagy szerepet játszott a harmadik francia anyanyelvű, a második félidőben ugyancsak a kapuba találó Didier Drogba. Igaz, közben a norvég Erik Nevland is a kapuba talált, de érezni lehetett, a Chelsea kipihente a barcelonai utazást.

Guus Hiddink egyébként nem tartotta be az ígéretét: nem pihentette a kulcsjátékosait. A Nou Campban szerepeltek közül csak Michael Ballack és Braniszlav Ivanovics nem került be a kezdő csapatba, de aztán mindketten pályára léptek a második játékrészben.

A holland edző a mérkőzés után kitért arra, hogy az edzéseken sokat gyakorolták, hogyan tud egymás mellett játszani Anelka és Drogba, s most mindenki láthatta, teljes a siker. A két csatárt sem Avram Grant, sem Luiz Felipe Scolari nem akarta együtt pályára küldeni, Hiddink ellenben ezt már többször is megtette. A jelek szerint neki van igaza. A londoni Times is sokra értékelte a két játékos kooperálását: a tízes skálán mindkettőjük teljesítményét kilencessel jutalmazta.

Nem játszott rosszul Gera Zoltán sem: a találkozót végigfutballozó magyar válogatott hetesénél senki sem kapott jobb jegyet a Fulham játékosai közül a Timestól.

ANGLIA, Premier League
35. forduló

Middlesbrough-Manchester United 0-2
Chelsea-Fulham 3-1
Manchester City-Blackburn Rovers 3-1
Portsmouth-Arsenal 0-3
Stoke City-West Ham United 0-1
Tottenham Hotspur-West Bromwich Albion 1-0
Wigan Athletic-Bolton Wanderers 0-0
Liverpool-Newcastle United 3-0
Sunderland-Everton 0-2
Aston Villa-Hull City (hétfő)
Az élcsoport: 1. Manchester United 80 (34), 2. Liverpool 77, 3. Chelsea 74, 4. Arsenal 68Az éllovas VfL Wolfsburg a mesterhármast jegyző Edin Dzeko vezérletével magabiztosan nyert a vendég Hoffenheim ellen a német labdarúgó-bajnokság 30. fordulójában, ezzel őrzi vezető helyét a tabellán.

A Farkasok az első félidőben még szenvedtek a Bundesliga őszi idényének tavasszal pocsékul szereplő győztese ellen, de aztán a bosnyák csatár 13 perc alatt elért mesterhármasa fölényessé tette a győzelmet. Két találatánál is Grafitétől kapta a labdát, a góllövőlista vezetője aztán a negyedik gólt, büntetőből maga lőtte. Grafite 23, Dzeko 19 gólt szerzett már a bajnoki idényben. Ezzel a brazil az első, a bosnyák, Helmesszel és Gomezzel holtversenyben, a második helyen áll a góllövőlistán.

A hét közben edzőváltáson átesett, címvédő Bayern München is nyert Jupp Heynckes irányításával, a bajorok a kiesés ellen küzdő Borussia Mönchengladbachot verték egy góllal hazai pályán. Érdekesség, hogy a 63 éves Heynckes játékosként 12 évig szolgálta a Gladbachot, trénerként pedig további kilenc idényt húzott le a csapattal. A Kicker munkásnak minősítette a címvédő győzelmét. Bastian Schweinsteiger a 33. percben Toni előkészítése után szerzett vezetést, ezt még a belga Filip Daems a 38. percben, tizenegyesből, kiegyenlítette. A 42. percben azonban már ismét a Bayern vezetett: mint utóbb kiderült, a török válogatott Hamit Altintop Lukas Podolski labdájából lőtt gólja döntőnek bizonyult. Az eltiltott Franck Ribéry ezúttal nem játszott a Bayernben.

Tartja jó formáját Hajnal Tamás együttese, a Borussia Dortmund is, amely - a mérkőzést végigjátszó magyar futballistával - ezúttal Frankfurtból hozta el a három pontot. Vasárnap a bajnoki cím szempontjából nagyon fontos mérkőzést játszott egymással Hamburgban a HSV és a Hertha. Az UEFA-kupában is még érdekelt észak-német csapat Marcell Janssen a 8. percben szerzett találatával 1-0-ra vezettek, a vendégek a szerb Kacsar bomba góljával a 66. percben kiegyenlítettek. Dárdai Pál, a berliniek középpályása végigjátszotta a mérkőzést.

NÉMETORSZÁG, Bundesliga
30. forduló

VfL Bochum-Hannover 96 0-2
Arminia Bielefeld-VfB Stuttgart 2-2
FC Schalke 04-Bayer Leverkusen 1-2
Eintracht Frankfurt-Borussia Dortmund 0-2
Karlsruher SC-Energie Cottbus 0-0
Bayern München-Mönchengladbach 2-1
VfL Wolfsburg-1899 Hoffenheim 4-0
1. FC Köln-Werder Bremen 1-0
Hamburger SV-Hertha BSC 1-1
Az élcsoport: 1. Wolfsburg 60, 2. Bayern 57, 3. Hertha 56, 4. Stuttgart 55, 5. Hamburg 55A Serie A-ban négy fordulóval a zárás előtt az Inter előnye hét pont a Milan, s már 11 a Juventus előtt. A torinóiaknak szemernyi esélye sem maradt a bajnok címre, de a két milánói klub között sincsen valódi csata. José Mourinho együttese a hátralévő négy találkozójából kettőt még akár el is veszíthet - ami nem valószínű, tekintve, hogy 34 forduló alatt mindössze háromszor kapott ki.

A mostani fordulóban az Inter hazai pályán 2-0-ra nyert a Lazio ellen, különösen a második félidő közepén jól játszva. Előbb az 58. percben Zlatan Ibrahimovic rúgott bomba gólt, majd Sulley Muntari értékesítette a 71.-ben a svéd által kialakított helyzetet.

Az elsőnél 106 kilométeres óránkénti sebességgel vágódott a labdája a kapuba. Ibra a 21. góljánál tart az idényben, a góllövőlista élén befogta Marco Di Vaiót. Mindazonáltal nem szerették az Inter-szurkolók: nehezen nyelték le, hogy az első félidei gyenge játék miatt tiltakozókat Ibrahimovic a gólja után csendre intette.

A második helyezett AC Milan magabiztos győzelmet aratott Cataniában. Pippo Inzaghi szerezte az első gólt, folytatva remek sorozatát, már 13 gólnál jár az idényben, ezek közül tizenegyet a legutóbbi nyolc meccsén szerzett. A másodikat a mezőny legjobbja, Kaka pofozta be közelről, a brazil klasszis ezzel a Milan aktuális házi gólkirálya a szezonban. A Milan óriási fölényben játszott a mérkőzésen, még akár hatgólos győzelme sem lett volna túlzott. Háromszor is a kapufát találták el játékosai.

A Milanban Ronaldinho nem került ezúttal pályára, a hajrában beszállt azonban a sérüléséből már felépült Pato. Az utolsó percben pedig bemutatkozott az első csapatban a Budapesten is látott brazil jobbhátvéd, Felipe Mattioni.

A Juventus továbbra sem tud kilábalni a hullámvölgyből, a 19. helyen álló Lecce ellen a két gólt is szerző Pavel Nedved mentette meg a csapatot, legalább a vereségtől. A déliek Konan találatával vezettek, aztán a cseh aranylabdás lőtt kettőt, úgy festett, végre győznek a Zebrák. Castillo azonban a 94. percben kiegyenlített.

A mérkőzést nem zárt kapuk mögött rendezték, mert a sport-döntőbíróság helyt adott a Juventus fellebbezésének, s az Inter elleni találkozón elhangzott rasszista bekiabálások ellenére engedélyezte, hogy a szurkolók bemenjenek a Stadio Olimpicóba. Ha már ott voltak, szinte végigtüntették a mérkőzést Claudio Ranieri, s a klub átigazolási politikája ellen. A Juventus a legutóbbi négy fordulóban mindössze három pontot szerzett.

A Fiorentina Vargas góljával 1-0-ra legyőzte a Torinót, az AS Roma ellenben a fővárosban nem bírt a Chievóval. A Farkasok hátránya nyolc pont a negyedik helyen álló Violákkal szemben - nehéz azt hinni, hogy a Roma elérheti még a negyedik helyet.

A Genoa Diego Milito mesterhármasával nyerte meg a Sampdoria elleni városi rangadót.

OLASZORSZÁG, Serie A
34. forduló

Bologna-Reggina 1-2
Internazionale-Lazio 2-0
AS Roma-Chievo 0-0
Catania-AC Milan 0-2
Fiorentina-Torino 1-0
Juventus-Lecce 2-2
Palermo-Cagliari 5-1
Siena-Napoli 2-1
Udinese-Atalanta 3-0
Genoa-Sampdoria 3-1
Az élcsoport: 1. Inter 77, 2. Milan 70, 3. Juventus 66, 4. Fiorentina 61.

4

A Barcelona története során sohasem szerzett hat gólt a Bernabéuban - most igen! A Bernabéuban szinte biztosan eldőlt az idei bajnoki cím sorsa, a 6-2-re nyerő Barcelona négy fordulóval a zárás előtt hét ponttal vezet a címvédő előtt. A Madrid december 13. óta először veszített bajnoki mérkőzést, semmilyen faktort tekintve sem tudott méltó ellenfele lenni nagy riválisának. Higuaín vezető gólja után Henry, Puyol és Messi, majd Sergio Ramos találata után Henry, Messi és a másik középső védő Pique szerzett gólt. A két hasonló félidő teljes kiütést eredményezett.

A Barcelona a 6-2-es győzelemmel hét ponttal vezet a Real Madrid előtt, s akár már a jövő vasárnap bajnok lehet, ha a Madrid nem nyer a Valencia ellen, a katalánok pedig legyőzik a Villarrealt. Piqué találata volt az idényben a csapat 100. bajnoki gólja, a spanyol ligarekord 107 gólt, 1989-90-ben a Real Madrid állította fel. Nagy csodának kellene történnie, hogy a Barcelona négy mérkőzésén ne szerezzen hét gólt. A Barcelona most 27 győzelemmel, 4 döntetlennel és három vereséggel áll, 85 pontot gyűjtött. A legutóbbi szezonban a bajnok Real Madrid éppen 85 ponttal (27-4-7) lett bajnok.

A Barcelona a korábbi történetében még soha nem szerzett 85 bajnoki pontot egy idényben, a klubcsúcsot eddig Frank Rijkaard csapata tartotta a 2004-2005-ös szezonban 84 pontot szerzett (25-9-4). A katalánok korábban nem szereztek még hat gólt a Bernabéuban, a csúcsot az 1974. február 17-i, 5-0 jelentette. A Barça 146 gólnál jár a bajnokságban, az országos kupában és a BL-ben szerzett találatokat tekintve, az eddigi klubcsúcsot sikerült megdönteni, ami 143 találat volt. Kétszer is eljutott már odáig a Barcelona, 1959-60-ban, Kubala, Kocsis és Czibor személyében három magyarral, 49 mérkőzésen, illetve az 1996-97-es idényben, 60 meccsen.

A Messi (23), Eto'o (27), Henry (19) trió 69 gólnál jár a bajnokságban, s ezzel minden idők legeredményesebb támadótriója a spanyol ligában. Ezzel megdöntötték Puskásék csúcsát: az 1960-61-es idényben a legendás ,,Pancho", azaz Puskás Ferenc (28), valamint Alfredo Di Stefano (21) és Luis Del Sol (17) 66-ig jutott. A bajnokságban ez a trió több gólt szerzett eddig, mint a Real Madridot kivéve az összes többi csapat!

SPANYOLORSZÁG, Primera División
34. forduló

Real Madrid-Barcelona 2-6
Espanyol-Valencia 3-0
Mallorca-Getafe 2-1
Osasuna-Recreativo 1-2
Deportivo-Valladolid 1-0
Racing-Almería 0-2
Sporting-Athletic 1-1
Numancia-Málaga 2-0
Villarreal-Sevilla 0-2
Betis-Atlético 0-2
Az élcsoport: 1. Barcelona 85, 2. Real Madrid 78, 3. Sevilla 60, 4. Valencia 55

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×