eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Kormányváltó hangulat: a Fidesz mellett kinek jó az előrehozott választás?

A közvélemény az előrehozott választások lehetőségét valószínűsítette az elmúlt időszakban. A közvélemény-kutató intézetek legfrissebb felmérései még nem láttak napvilágot, egyelőre a nyáron mérhető tendenciákra kell hagyatkozniuk a döntéshozóknak. Három, a közelmúltban készült felmérés adatai szerint az MSZP támogatottsága a 20 százalék alatti tartományban stabilizálódik, míg a Fidesz elérte a 30 százalékos határt. Az SZDSZ és az MDF támogatottsága 1-3 százalék körüli.

A nyári szünetet nagy hirtelenséggel követte a politikai csúcsforgalom, és mivel az előrehozott választások lehetősége is benne van a levegőben, így igen nagy jelentőséggel bír, hogy pontosan mekkora támogatói kört tudnak maguk mögött a pártok. A közvélemény-kutató intézetek legfrissebb felmérései még nem láttak napvilágot, egyelőre a nyáron mérhető tendenciákra kell hagyatkozniuk a döntéshozóknak.

Három, a közelmúltban készült felmérés adatai szerint az MSZP támogatottsága a 20 százalék alatti tartományban stabilizálódik, míg a Fidesz elérte a 30 százalékos határt. A másik két parlamenti párt, az SZDSZ és az MDF esetében immár egészen élesen mutatkozik az 5 százalékos parlamenti küszöb "magassága": támogatottságuk a legtöbb felmérés szerint csak 1-2 százalék körüli.

Szonda Ipsos

A Szonda Ispos augusztusban végzett közvélemény-kutatásából egyebek között az derül ki, hogy 32 százalékon áll a Fidesz és 19 százalékos az MSZP támogatottsága. A biztos pártválasztók 59 százaléka, azaz 1,7 millió ember szavazna a legnagyobb ellenzéki pártra, míg a szocialistákra 31 százalék, 900 ezer szavazó adná a voksát. Míg a Fidesz megőrizte támogatottságát, az MSZP-nél árnyalatnyi javulást mértek a közvélemény-kutatók.

A nyári adatok szerint a részvételi hajlandóság nagyon alacsony, az emberek mindössze 44 százaléka menne el szavazni. A Szonda Ipsos felmérése szerint a Fidesz szavazóit erősebben kötik az érzelmeik a párthoz és elkötelezettebbek, mint a szocialista párt szimpatizánsai.

Gallup

A Gallup adatai 2008. június 20. és július 2. közötti állapotokat tükröznek. Ezek szerint a Fidesz támogatottsága a teljes népességen belül nem változott május vége és július eleje között, változatlanul tíz felnőttből négyen tartoznak a legnagyobb ellenzéki párt szavazói körébe (39 százalék). Az MSZP a május végi 13 százalék után ismét 15 százalékon állt a nyár elején.

A biztos pártválasztóknál a támogatottságbeli különbség - az ellenzéki szavazók nagyobb részvételi elszántsága miatt - ennél nagyobb. A Fideszt ebben a körben a potenciális választók kétharmada (65 százalék) támogatná. Az MSZP a biztos pártválasztók egynegyedét (25 százalék) tudta maga mögött a nyári időszakban.

A Gallup nyári mérései szerint az MDF támogatóinak nagysága megegyezik az SZDSZ táborának nagyságával: a teljes népességen belül 2-2 százalékra számíthattak. A biztos szavazó pártválasztók között az MDF tábora minimálisan nagyobb, de mindkét tábor támogatóinak aránya a parlamenti küszöb alatt volt.

Századvég-Forsense

A Századvég Politikai Elemzések Központja és a Forsense Piac- és Közvélemény-kutató Intézet közös kutatásának eredménye azt mutatja, hogy júliusban ismét nőtt a két nagy párt közötti támogatottsági különbség.

A Fidesz szavazótábora elérte az összes megkérdezett 27 százalékát, míg az MSZP-é 13 százalékos. Az összes megkérdezett körében mind az SZDSZ, mind az MDF egy százalékon állt, ami azt mutatja, hogy a Szabad Demokraták Szövetségének - legalábbis júliusig - az új vezetéssel sem sikerült elmozdulnia a holtpontról, illetve, hogy az MDF korábbi 5 százalék körüli tábora erodálódni látszik.

A politikai aktivitás változatlanságát jelzi, hogy a biztos szavazó pártválasztók aránya júniushoz hasonlóan 36 százalékon áll. A Fidesz mögött a felvétel idejében a biztos szavazó pártválasztók közel kétharmada (65 százalék) állt, az MSZP bázisa pedig 25 százalék volt. Az SZDSZ és az MDF is egyaránt 3-3 százalékos támogatottsággal rendelkezett ebben a körben.

A megkérdezettek relatív többsége (47 %) a kormány leváltását, egyharmaduk pedig a kisebbségi kormány hatalmon maradását támogatta. A megkérdezettek 36 százaléka inkább Orbán Viktort, míg 26 százaléka Gyurcsány Ferencet tartotta alkalmasabb miniszterelnöknek. Közel egyharmaduk (29 százalék) a két politikus közül egyiküket sem tartja alkalmasnak a poszt betöltésére.

Nyáron az előrehozott választást támogatták legtöbben (44 százalék). A második leggyakrabban említett megoldás a jelenlegi, azaz az MSZP kisebbségi kormányzása Gyurcsány Ferenc vezetésével (14 százalék), míg a harmadik legtöbb szavazatot a korábbi koalíció helyreállítása kapta (12 százalék).

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Kiderült, hol jutnak hozzá a magyarok az egyik kedvenc befektetésükhöz

Kiderült, hol jutnak hozzá a magyarok az egyik kedvenc befektetésükhöz

Érdekes tanulmánnyal rukkolt elő a napokban az európai alapkezelőket tömörítő szervezet, az Efama. Ebből kiderül, hogy a magyarok leginkább a banki értékesítési hálózatokon keresztül veszik az egyik kedvenc befektetésüknek számító befektetési alapokat, de a banki hálózat túlsúlya Európa egészénél megfigyelhető. Érdekes, hogy míg Európában a különböző alapkezelők alapjainak hozzáférést kínáló, nyílt alapforgalmazó platformok egyelőre szerény piaci részesedést hasítanak ki maguknak, itthon ez a második legnépszerűbb értékesítési csatorna.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 05:45
×
×
×
×