Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyurcsány hivatalosan még nem döntött

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bár hivatalosan még nem döntött a miniszterelnök, lapértesülés szerint idén nem kapnak év végi jutalmat a miniszterek. Ennek egyik oka a reformok kapcsán felkorbácsolt közhangulat.

Bár hivatalosan még nem döntött a kormánytagok év végi jutalmazásáról Gyurcsány Ferenc, a Népszabadság úgy értesült: az idén nem oszt pluszpénzt minisztereinek. Ennek egyik oka elsősorban a reformok kapcsán felkorbácsolt és az ellenzék által szociális válságként jellemzett közhangulat. A közszférában viszont lesz év végi javadalmazás, Szetey Gábor korábban elmondta: a minisztériumi köztisztviselők december 15-éig kapják meg a jutalmakat.

Alkotmányellenes, más jogszabályokat is sért az adóhivatal vagyonosodási vizsgálatainak jelenlegi gyakorlata - írja a Magyar Nemzet. A Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének alelnöke a lapnak elmondta: a hatóság általában szja-vizsgálatként indítja meg a vagyonosodási vizsgálatokat, ám mindjárt az eljárás kezdetén túl is lép szabályszerű keretein, mert az idézéshez mellékel egy kérdőívet az adózó vagyoni helyzetéről. Ez vagyonnyilatkozat jellegű, vagyis nem egyeztethető össze az alkotmánnyal.

Magyarországon dolgoznak európai összehasonlításban a legkisebb arányban vasárnap is rendszeresen a munkavállalók - derül ki a kölni IW összeállításából, amelyről a Világgazdaság számol be. Idehaza ennek ellenére is komoly törekvések vannak a vasárnapi munkavégzés további korlátozására. A viták leginkább a kiskereskedelemre vonatkoznak: a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége szerint társadalmi igény van arra, hogy az üzletek e napon is nyitva tartsanak. A fő európai tendencia a nyitva tartás fokozatos liberalizálása.

Az eddigi gyakorlattal szemben, 2009-től kizárólag értékalapú ingatlan adózátatással élhetnek a hazai települések, fővárosi önkormányzatok. Az új szabályozás kihívás elé állítja őket, hiszen arról nincs hivatalos döntés, hogy miből és milyen értékelési módszertan szerint tudják felmérni az ingatlanok értékét. Az új törvény ugyan még számos ponton hiányos, és nem elég kiforrott, de a mostani helyzet sem átlátható, sőt, kifejezetten bonyolult és szövevényes, egyes települések helyi rendeletei pedig meglehetősen félreértelmezhetőek. A portfolió.hu cikkében azt vizsgálta meg, ami biztos: most hogyan és mennyi ingatlanadót fizetünk.