eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Megemlékezések a nemzeti gyásznapon

Országszerte és a határon túl is nemzeti gyásznappal emlékezuek szombaton az 1848/49-es szabadságharc leverése után kivégzett 13 aradi vértanúra és Batthyány Lajos első felelős magyar miniszterelnökre.

A nemzeti gyásznapon, az aradi vértanúkra emlékezve, katonai tiszteletadás mellett felvonták, majd félárbocra engedték a Magyar Köztársaság állami lobogóját szombaton reggel a Parlament előtti Kossuth téren.

A ceremónián részt vett Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság elnöke, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke.

Megemlékezés a mauzóleumnál és az örökmécsesnél

Katonai tiszteletadás mellett tartottak megemlékezést az aradi vértanúkról a fővárosi Fiumei úti sírkertben található Batthyány-mauzóleumnál.

Az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc hős vezetői vértanúk voltak, mert tanúságot tettek valamiről, amit szentnek, az életüknél is fontosabbnak tartottak - mondta az igazságügyi és rendészeti miniszter megemlékező beszédében. Takács Albert hozzátette: tanúságukkal személyes sorsuk fölé nőttek és jelképezték azt az erőfeszítést, amelyben annak idején oly sokan osztoztak.

Közölte: a történelmi kor körülményei akkor kedvezőtlenek voltak a magyar kibontakozás, a magyar fejlődés számára, míg ma nem kell nagy erőfeszítéseket tenni a szabadság és a függetlenség megőrzése érdekében, erőnket valódi feladatainkra koncentrálhatjuk. Ha ez így van, akkor nem kellene a fölöslegessé vált viszályt és harcot belső életünknek, nemzeti életünknek részévé tenni újra - mondta Takács Albert, majd hozzáfűzte: ez talán 1848-49 üzenete, a mi felelősségünk és a mi feladatunk.

Az ünnepség végén az emlékezők koszorúkat helyeztek el a mauzóleumnál. Köztük volt Sólyom László államfő, Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság elnöke, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, a kormány nevében Kiss Péter, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter, az Országgyűlés nevében Mandur László, a parlament alelnöke, valamint a pártok képviselői.

A köztársasági elnök kivételével, a közjogi méltóságok, illetve képviselőik, a mauzóleumnál történt megemlékezést követően, koszorút helyeztek el a Batthyány-örökmécsesnél, a Belvárosban. A koszorúzáson részt vett Rogán Antal V. kerületi polgármester és Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára is.

Megemlékezések külföldön is

Megemlékezéseket tartanak az aradi vértanúk kivégzésének évfordulóján a határontúli területeken is. Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke Aradon arról beszélt, hogy egy megosztott nép nem tudja kivívni magának azt, ami megilleti, és - mint fogalmazott - a szavukat nap mint nap megszegő politikusokkal sem megy semmire a nemzet.

Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum elnöke szintén Aradon azt mondta: a széthúzó nemzet nem a mártírok hagyatékát őrzi, de szerinte még mindig nem késő tanulni a történelem hibáiból.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter beszédében úgy fogalmazott: a kelet-európai nemzeteknek ma ugyanúgy össze kellene fogniuk a fejlődés érdekében, mint a XIX. században a több nemzetiséget képviselő 13 aradi vértanú.

A Fidesz elnöke Nagyváradon arról beszélt, hogy a magyarság számára a XXI. században a szabadság és a függetlenség mindenek előtt nemzeti összetartozást, a nemzet egységét jelenti, azt, hogy minden lehetőséget kihasználunk a magyar nemzet határokon átívelő újraegyesítésért.

Orbán Viktor kifejtette, hogy a határok jelentősége és szerepe érezhetően csökken, és az elkövetkező években még inkább csökkeni fog. Kijelentette: az Európai Parlamentben is olyan embernek kellene képviselnie az erdélyi magyarokat, aki teljes szívvel hisz a magyar függetlenségben és szabadságban.

Szentmisén emlékeztek a vértanúkra az aradi Minorita templomban, és megkoszorúzzák az aradi Szabadság-szobrot is.

A vajdasági Zomborban a Szent Rókus temetőben lévő 1848/49-es obeliszknél tartottak megemlékezést, majd elhelyezték a kegyelet virágait a honvédsíroknál.Az 1848-49-es szabadságharc végét jelentő világosi fegyverletétel után a császári haditörvényszék ítélete alapján október 6-án, Aradon végezték ki a magyar honvédsereg 12 tábornokát és egy ezredesét, akik a szabadságharc bukását követően kerültek osztrák fogságba.

A nemzet vértanúja lett Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knézich Károly, Lahner György, Lázár Vilmos ezredes, Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor József, Pöltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác és Vécsey Károly.

Pesten ezen a napon végezték ki Batthyány Lajost, az első felelős és független magyar kormány miniszterelnökét, akit csak 1870. június 9-én temethettek el nyilvános tiszteletadással, majd 1874. május 26-án helyeztek végső nyugalomra a Kerepesi temető mauzóleumában. Kivégzésének helyén 1926-ban avatták fel az örökmécsest.

Az Orbán-kormány 2001 novemberében nyilvánította nemzeti gyásznappá október 6-át.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 10:00
×
×
×
×