eur:
388.81
usd:
361.81
bux:
67939.49
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Botrányok és "lélektani csőd" a Köztársasági Õrezrednél

Leleplezte főnökei visszaéléseit, ezért kirúgták az őrzeredtől - így összegezhető Posta Imre pszichológus története, amelyről először az index.hu számolt be. A szakember hét évet töltött a Köztársasági Õrezrednél, a visszaéléseket előbb Szabó Ferenc tábornoknak jelezte, majd Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek. Posta Imre az InfoRádiónak nyilatkozott.

"Ha a kormányőr azt látja, hogy vezetői mutyizással vannak elfoglalva, hogy a beosztás nem szakmai alapon készül, hogy nem törődnek a kiképzésével, és az a természetes, ha esetenként megkérdőjelezhető maszek munkákkal lehet pénzt keresni, aligha várhatjuk tőle, hogy egy szükséges pillanatban tökéletesen koncentráljon a feladatára" - ezt írta az index.hu internetes lap a Köztársági Õrzerednél tapasztalt visszásságokról.

Posta Imre, az elitcsapat szakpszichológusa hívta fel arra a figyelmet, hogy biztonsági kockázatokat jelent az őrezred morális válsága.
A legnagyobb probléma az, hogy az állomány egyre kevésbé bízik a vezetésben - hangsúlyozta Posta Imre az InfoRádiónak.

Az őrezred állománya úgy érezte: nem áll ki érte a vezetés. Ennek megfelelően érkeztek panaszok arról, hogy a vezetők magáncéljaikra veszik igénybe a szervezet gépjárműveit, ugyanakkor a túlóradíjat nem fizetik, de előfordult, hogy tisztek ittas állapotban vezettek vagy tartottak ellenőrzést, és beszámoltak hatalommal való visszaélésről is - közölte a Köztársasági Õrezred volt munkatársa.

Posta Imre elmondta: az utóbbi időben az ilyen eseteket már nem is merték jelenteni az őrezred állományának tagjai, mert tudták, ha panaszt tesznek, semmi jóra nem számíthatnak.

"Belterjessé vált a jutalomosztás, az előléptetés, ami nem a szakmai rátermettségtől függ, hanem az ismeretségtől, attól, hogy ki kinek a kicsodája" - közölte a szervezet volt pszichológusa, aki hozzáfűzte: a klikkesedést, amelyre az állomány tagjai panaszkodtak neki, saját bőrén is megtapasztalta.

Posta Imre elmondta: sejtése szerint elöljárói abszolút nem vették komolyan a munkáját. Hiába vetette papírra éveken keresztül észrevételeit a problémákról, a vezetés sosem foglalkozott ezekkel érdemben.

A Köztársasági Õrezred volt pszichológusa úgy gondolja: a testület vezetése politikai értelemben is eléggé megosztott volt, és megosztott ma is, a kormányváltás pedig a felső szintű vezetői réteg lecserélésével járt, a szakmai rátermettségtől függetlenül.Az őrezred "szakmailag nagyon felhígult", és bizalmi válság alakult ki a szervezeten belül. Posta Imre számára úgy tűnik, hogy a teljes rendőrségen belül "lélektani csőd" van.

A testület volt munkatársa úgy véli: azért indítottak ellene fegyelmi eljárást, mert kinyitotta a száját: levele kijutott, nem maradt azon szervezeten belül, amely "mindent képes benyelni".

"Ezek a szervezetek belülről nagyon összetartó csapatok, tehát nagyon nehéz bizonyítani sok esetet, merthogy a rendőröknek van félnivalója" - közölte Posta Imre, aki elmondta: kollégái nem hagyták magára, mert a fegyelmi eljárás folyamán négy hivatásos tiszt önként tanúvallomást tett mellette, amellyel saját jogi biztonságukat veszélyeztették.

"Lehet, hogy én vagyok a legnagyobb marha az egész országban, hogy be mertem ilyet vállalni, de be merte vállalni ez a négy rátermett fiú is. És ezt azért mondom el, merthogy nemcsak a korrupt rendőrökről kell beszélni, hanem beszélni kell arról, hogy benne van a csapatban ez a fajta megtisztulási vágy, csak ezt nagyon mélyen elfojtják" - mondta a Köztársasáig Õrezred elbocsátott pszichológusa.

A főkapitányt nem érdekelte

Posta Imre elismerte: levele súlyos észrevételeket tartalmaz, amelyek megkérdőjelezték több felső szintű rendőri vezető alkalmasságát, amelynek következtében aztán - szerinte "retorzió gyanánt" - megindult ellene a vizsgálat, amely a fegyelmi eljárással együtt ellehetetlenítette a munkáját.

Hozzátette: személyes kihallgatást kért Bene László országos rendőrfőkapitánytól, akinek szintén elmondta, miket is tapasztalt a "cégnél", ő azonban úgy látta, hogy a tábornokot nem foglalkoztatja az ügy.

Az In-Kal Securityvel való összefonódásról nagyon sokan tudnak az őrezreden belül, azonban senki nem merte feltenni a kezét, hiszen ez esetben az ügyészség bizonyítékokat követelne - mondta a testület volt pszichológusa. Bizonyítani pedig, szavai szerint nagyon nehéz ezeket.

Posta Imre hozzáfűzte: felmerült két, a Köztársasági Õrezred állományába tartozó tiszt neve, akikről az a hír járta, hogy "bedolgoznak" az In-Kalnak. Elmondta: akkor, még szeptember elején az egyik tiszt azzal vigasztalta, rá se rántson, ha kirúgják, ő majd ad neki munkát az egyik kft-jében.

Az ügyben az InfoRádió megkereste a Köztársasági Õrezred vezetőjét. Szabó Ferenc közölte: nem nyilatkozik, amíg tart az ügyészségi vizsgálat.

Hanganyag: Litauszky Balázs
Szöveg: Horn Andrea

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×