eur:
388.97
usd:
362.03
bux:
67965.73
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ahol a hónap második felében nincs pénz a műtétekre

Várhatóan kényszerszabadságok és osztálybezárások lesznek a Semmelweis Egyetem egyes klinikáin nyáron.

Tulassay Tivadar, az intézmény rektora az InfoRádiónak azt mondta: nyáron általában visszaesik a betegszám, ezért azt szeretnék, hogy ebben az időben a hasonló profilú klinikák és osztályok ne működjenek teljes kapacitással.

Az elképzelések szerint egyes klinikákat teljes egészében, más intézményekben teljes emeleteket zárnak be a nyári hónapokra.

Az átalakítások óta ötmilliárd forinttal kisebb költségvetésből gazdálkodó egyetem így próbál pénzt megtakarítani.

A professzor elmondta: a betegellátási korlátozások már most is olyan méretűek, hogy a csípőprotéziseket beültető és csontdaganatokat kezelő Ortopédiai Klinika műtői a hónap második felében nem működnek. Az orvosok legfeljebb egymással beszélgethetnek, műtéteket ugyanis pénzhiány miatt nem végeznek.

A rektor szerint a forráskivonás olyan nagy mértékű, hogy azt a pénzek átcsoportosításával már nem lehet kompenzálni. Épp ezért az egyetem válságköltségvetést állít össze, amelyben az is szerepel, hogy nyáron egy-két hónapra bezárnak bizonyos részlegeket. Azokat, amelyekből több is működik, ilyen a belgyógyászat vagy a sebészet.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×