eur:
393.27
usd:
363.36
bux:
73745.69
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Gallup: az MSZP elveszítette Budapestet

Az önkormányzati választások után a Fidesz továbbra is jelentősen vezet az MSZP előtt. Miközben 2006. májusi választások óta minden hónapban nő néhány százalékkal azoknak az aránya, akik úgy nyilatkoznak, hogy nem mennének el szavazni, a kormánypártokat és az ellenzéket támogatók tábora stabil.

A teljes lakosság 23 százaléka szavazna a szocialistákra, 32 százaléka pedig a Fidesz-re. Az MDF és az SZDSZ tartósan 2-3 százalékos támogatással rendelkezik. Az októberi adatok szerint a megkérdezettek 17 százaléka nem rendelkezik pártpreferenciával és 19 százaléka mondja, hogy nem menne el szavazni.

Minden korábbinál többen - a megkérdezettek 62 százaléka - ítélik meg úgy, hogy a miniszterelnök rosszul látja el a feladatát, és ezzel párhuzamosan minden korábbinál kevesebben, - csak a megkérdezettek 24 százaléka - látják úgy, hogy inkább jól végzi a munkáját.

Az októberi, tehát az önkormányzati választások utáni pártpreferencia vizsgálatban, a 18 évesnél idősebb népességben az MSZP támogatóinak aránya 23 százalék, a Fideszé pedig 32 százalék.

Az MSZP drasztikusan vesztett szavazóbázisából május és július között, de augusztus óta nem csökkent tovább a szocialista szavazóbázis. A Fidesz júniusra, az elvesztett választás után, növelte a táborát.

A júniusi, választást közvetlenül követő időszakban, amikor nagyon alacsony volt a bizonytalanok aránya, a Fidesznek 11 százalékkal nagyobb volt a támogatottsága mint a szocialistáké. Ez a különbség ma 9 százalékos, a Fidesz tábor csökkenése leginkább a választási részvételi szándék visszaeséséből adódik.

A lakosság harmada nem tudna pártot választani, ha most vasárnap lennének a választások. A kis pártok szavazóbázisának nagysága nem változott a választások óta eltelt időszakban.

Településtípusok szerint a kisvárosokban a legalacsonyabb a szocialisták támogatottsága, de az elmúlt hetek politikai válsága és az önkormányzati kampány leginkább a fővárosban csökkentette a szocialista bázist. Budapesten minden korábbinál - az országos 23 százaléknál is egy százalékkal alacsonyabb - szocialista támogatottságot mért a Gallup októberben.

A szocialista szavazótábor átalakulásának másik fontos indikátora, hogy az egyetemet végzettek elfordultak a párttól. Egy mostani választáson a magasabb végzettségűek közül jóval kevesebben szavaznának rájuk, mint a kevésbé iskolázottak közül.

A felsőfokú iskolai végzettségűek körében korábban még soha nem mért a közvélemény-kutató cég ekkora különbséget a Fidesz és az MSZP között: kétszer annyian támogatják a Fideszt (34%), mint az MSZP-t (17%).

Ahogy korábban is, az MSZP törzsszavazói az inaktív korosztályokból kerülnek ki. Míg a 18-29 évesek körében 44 százaléknyi Fidesz és csak 13 százalék szocialista szimpatizánst lehet találni, a nyugdíjazás előtt álló 50-59 éveseknél kiegyenlített a két tábor támogatottsága (29-29 százalék), míg a 70 év felettiek körében jelentősen többen vannak a szocialista szavazók (22%, illetve 30 %).

A legalacsonyabb egy főre eső jövedelműek körében sokkal magasabb azoknak az aránya, akik a Fidesz-re szavaznának , mint a gazdagabbak körében.

Címlapról ajánljuk
Tíz góllal verték Argentínát Lékai Mátéék

Tíz góllal verték Argentínát Lékai Mátéék

Csak az eleje volt szoros, aztán a magyar férfi kézilabda-válogatott magabiztos sikert aratott második csoportmeccsén a párizsi olimpián.

Kalas Vivien: a politikai viták miatt súlytalanabb pozíciót kaphat az Európai Bizottságban Várhelyi Olivér

A biztosl portfóliók elosztásánál számítani fog, hogy vita van Magyarország és az Európai Unió között, és a magyar kormányfő és a magyar kormánypárti képviselők nem támogatták Ursula von der Leyen újraválasztását – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének főreferense.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
Elfoygott az erő az amerikai piacokon

Elfoygott az erő az amerikai piacokon

Reggel az ázsiai tőzsdéken többnyire emelkedést láthattunk a japán Nikkei vezetésével, ezt követően pedig az európai tőzsdéken is jó a hangulatban indult a nap, délutánra azonban elfogyott a lendület. Amerikában eközben vegyes mozgásokat láthatunk. Gazdasági események szempontjából csendes napra számíthatunk, a reggeli német kiskereskedelmi adat közzétételét követően nem várhatóak piaci hatással bíró események, a héten azonban több fontos GDP, illetve foglalkoztatottsági adat is érkezik majd, emellett pedig a felpörgő második negyedéves gyorsjelentési szezon is szolgálhat meglepetésekkel a befektetőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×