eur:
391.39
usd:
360.97
bux:
73523.16
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök beszédet mond az V. Budapesti Demográfiai Csúcs első napján a Szépművészeti Múzeumban 2023. szeptember 14-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Olaszország üzenetet küldött Kínának

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök Li Csiang kínai kormányfővel való vasárnapi megbeszélése során az olasz-kínai együttműködés "újraindítását" ígérte és e célból egy hároméves akciótervet írt alá az új együttműködési lehetőségek előmozdítására - jelentette a kínai állami média.

Meloni szombaton érkezett Pekingbe, ahol ötnapos kínai útjáról elmondta, hogy ez "annak az akaratnak a demonstrációja, hogy új szakaszba lépjenek, és hogy újraindítsák kétoldalú együttműködésüket". Hozzátette: az akcióterv célja az együttműködés új formáinak kipróbálása.

A vasárnapi tárgyalások után az olasz vezető azt is elmondta, hogy egy, a látogatása során aláírt ipari együttműködési memorandum olyan stratégiai ipari ágazatokra terjed ki, mint az elektromos mobilitás és a megújuló energiaforrások.

A találkozó során Li a kínai-olasz átfogó stratégiai partnerség huszadik évfordulóját kiemelve elmondta, hogy Kína is kész együttműködni Olaszországgal a kölcsönös politikai bizalom további erősítése, a kétoldalú kapcsolatok érettebb és stabilabb irányba való elmozdítása, valamint a két ország közötti együttműködések elmélyítése érdekében.

Vasárnap Meloni részt vett egy olasz-kínai üzleti fórumon is, amelyre több nagyobb olasz vállalat is meghívást kapott. A fórumon hangsúlyozta, hogy az esemény újabb jelét adja a kölcsönös érdeklődésnek, hogy jobban kiegyensúlyozzák egymás érdekeit és kereskedelmi cseréit.

A fórumon elhangzott beszédében hangsúlyozta, hogy a kínai befektetések Olaszországban körülbelül egyharmadát teszik ki a Kínában lévő olasz befektetéseknek, és szeretné, ha ez a különbség csökkenne.

"Kínának és Olaszországnak a mindenki számára előnyös mentalitást kell elfogadnia, és növelnie kell a kereskedelmi és befektetési együttműködést, még dinamikusabbá és fenntarthatóbbá téve azt" - fogalmazott Li a fórum megnyitóján.

Az olasz kormány tavaly decemberben jelentette be, hogy a Róma és Peking közötti kétoldalú megállapodás 2024. márciusi lejárta után kilép a kínai Egy övezet, egy út kezdeményezésből (Új Selyemút), miután 2019-ben a hét ipari nagyhatalom G7 csoportjából egyedüliként csatlakozott a projekthez.

Címlapról ajánljuk
Nagyon beindult a fővárosi újlakás-piac, rengeteg helyen egekben a négyzetméterár

Nagyon beindult a fővárosi újlakás-piac, rengeteg helyen egekben a négyzetméterár

A tavalyi mélypont után a 2024-es év első felében rákapcsoltak a lakásépítők a fővárosban: decemberig csaknem hat és fél ezer új lakás átadását ígérik a beruházók Budapesten. Az OTP Ingatlanpont vezető elemzője azt mondta az InfoRádióban, hogy a XII. kerületben már négy és fél millió forintos négyzetméterárral is lehet találkozni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
„Nem döglött, csak pihen!” – Az alacsony magyar fogyasztás (ál)okairól

„Nem döglött, csak pihen!” – Az alacsony magyar fogyasztás (ál)okairól

A Monty Python Repülő Cirkuszának híres jelenetében az ügyeskedő boltos a címben szereplő mestercsellel próbálja meg leszerelni a reklamáló vevőt, aki későn ébredt rá, hogy döglött papagájt sóztak rá. Hasonló bohózatba csöppenve érezheti magát idehaza is az egyszeri keményen dolgozó kisember. A közelmúltban ugyanis a tévéből kellett megtudnia, hogy amit „a vaksi szemével lát, a süket fülével hall, a tompa agyával gondol”, az csupán egy féligazság: igaz, hogy minden más EU-s országban többet fogyasztanak nála, de ez nem jelenti azt, hogy az ő életszínvonala lenne a legalacsonyabb! Nem. Arról van szó csupán, hogy többet takarít meg, vagyis más országok polgáraival ellentétben nem éli fel a jövőt (nem fogyaszt annyit). Tehát a magyar ember összességében igenis a pénzénél van – szólt a szentencia.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×