eur:
393.27
usd:
363.36
bux:
73745.69
2024. július 30. kedd Judit, Xénia
fotó: Dunakeszipost
Nyitókép: fotó: Dunakeszipost

Augusztus 15-ig nettó 200 ezer forint, egyszeri, SZÉP-kártyára utalt összeget kap a MÁV csoport 33 ezer dolgozója - a nap hírei

Ismét Várhelyi Olivért jelöli uniós biztosnak a következő ötéves ciklusra a miniszterelnök. Megfenyegette a szlovák kormányfő az ukránokat az orosz olajszállítás részleges elállítása miatt.

Augusztus 15-ig nettó 200 ezer forint, egyszeri, SZÉP-kártyára utalt összeget kap a MÁV csoport 33 ezer dolgozója. Lázár János közlekedési miniszter Facebook-posztja szerint ezzel a nagy hőségben mutatott kitartó munkát szeretnék megköszönni. Ugyanakkor úgy vélte: a valódi és tartós megoldás a már korábban jelzett 10 éves vasútfejlesztési stratégia végrehajtása lesz.

Bontóba is szállíthatnák a közutakon hátrahagyott járművet a napokban megjelent miniszteri rendelet-tervezet alapján. Ha lakott területen kívül egy jármű már több mint 72 órája változatlan helyen áll, a javaslat szerint veszélyezteti a közúti biztonságot, valamint a közútkezelő feladatainak ellátását. A javaslatot augusztus 1-jéig bocsátják társadalmi vitára.

Ismét megdőlt az ipari naperőművek termelési csúcsa. Az Energiaügyi minisztérium közölte: szombaton délben, a 13 óra és 13 óra 15 perc közötti negyedórában 3225 megawattig futott fel az 50 kilowatt feletti napelemes rendszerek összes termelése, ezzel mintegy 21 megawattal meghaladta a legutóbbi, június 24-i csúcsértéket.

Az eddiginél kedvezőbb feltételek mellett pályázhatnak a kis-közepes vállalkozások a 155 milliárd forint keretösszegű Technológia Plusz hitelprogramra. A pályázó kkv-k ügyletenként már 5 millió hitelösszeget is igényelhetnek, a kötelezően előírt foglalkoztatotti létszám pedig egy főre csökkent. Elszámolhatóvá válnak az ingatlan átalakításával, kapcsolatos költségek a projekt összköltségének legfeljebb 50 százalékáig.

Már minden vármegyében megjelent a szamárköhögés, és az esetszám is egyre növekszik – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ adataiból. A 29. héten 32 szamárköhögés-gyanús esetet regisztráltak Magyarországon, ami új heti rekord.

Indul a Digitális Állampolgárság Program, már lehet előregisztrálni a kormányablakokban – erősítette meg a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Dömötör Csaba közösségi oldalán arról számolt be: várhatóan szeptembertől mobiltelefont is elfogadnak igazoltatáskor, nem kell a személyi igazolvány.

Szlovákiai Slovnaft finomító nem szállít több gázolajat Ukrajnának, ha ez nem állítja helyre az orosz Lukoil olajszállítmányainak tranzitját – jelentette ki a szlovák miniszterelnök. Robert Fico szerint az ukrán import tizede érkezik Szlovákiából. Facebook-posztjában a szlovák kormányfő megismételte, hogy Pozsonynak van technikai javaslata a helyzet kezelésére, de részleteket nem árult el. Eközben a megoldásról egyeztetett az orosz és a szlovák kollégájával a magyar külügyminiszter.

Ismét Várhelyi Olivért jelöli uniós biztosnak a következő ötéves ciklusra a miniszterelnök. Korábban az Európai Parlament többször bírálta Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztost. Ursula von der Leyen a testület elnöke augusztus végéig várja a jelöltek nevét a tagállamoktól, majd személyes beszélgetések alapján dönt arról, hogy ki, milyen területért felel.

Az európai védelempolitika megerősítésére van szükség a kontinensen az európai uniós ügyekért felelős miniszter szerint. Bóka János az EU parlamentjei uniós ügyekkel foglalkozó bizottságainak konferenciáján beszélt erről Budapesten.

Robbanás történt és tűz ütött ki a német BASF vegyipari vállalat legnagyobb üzemében Ludwigshafenben, 14-en megsérültek a balesetben. Az üzem területén terjedő fekete, sűrű füstről felvételeket is megosztottak a közösségi médiában: A tüzet azóta sikeresen megfékezték, a környéken sakemberek ellenőrzik a levegő szennyezettségét.

A kétoldalú kapcsolatok fellendítését ígérte pekingi látogatásán az olasz kormányfő. Giorgia Meloni a kínai kormányfővel egy 3 éves akciótervet írt alá az új együttműködés előmozdítására. Aláírtak egy ipari együttműködési memorandumot is, amely kiterjed az elektromos mobilitás és a megújuló energiaforrások területére.

Egy hét alatt mintegy 200 millió dollárnyi támogatáshoz jutott az amerikai alelnök, demokraták leendő elnökjelöltje. Kamala Harris kampányigazgató-helyettese közölte: a 200 millió dollár kétharmada új adományozótól érkezett.

A francia gyorsvasutat érintő támadások után újabb szabotázsakció történt Franciaországban, ezúttal a szélessávú távközlési szolgáltatást biztosító optikai kábeleket vágtak el. A szolgáltatáskiesés az ország déli és keleti régióit érinti, a párizsi olimpia lebonyolítását nem. A vasúti szabotázsakció ügyében letartóztattak egy ultrabaloldali aktivistát az állami vasúttársaság egyik létesítményénél Normandiában.

Két gyermek meghalt, 9 pedig megsérült egy késeléses támadásban az északnyugat-angliai Southportban. 6 gyermek és 2 felnőtt állapota válságos. A rendőrség elfogott egy 17 éves fiút, egy helyi lakost, és lefoglalt tőle egy kést. Az esetet egyelőre nem terrorcselekményként kezelik.

Gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség a 7 éves kisfiút felrúgó karateedzőt, miután hazatért spanyolországi nyaralásából. A férfit kiskorú veszélyeztetésével gyanúsítják. Az edző a szolnoki kalandparkban úgy felrúgott egy kisfiút egy őt kísérő felnőtt férfi, hogy a gyerek a levegőben megpördülve a fejére esett, majd mozdulatlanul a földön fekve maradt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Tíz góllal verték Argentínát Lékai Mátéék

Tíz góllal verték Argentínát Lékai Mátéék

Csak az eleje volt szoros, aztán a magyar férfi kézilabda-válogatott magabiztos sikert aratott második csoportmeccsén a párizsi olimpián.

Kalas Vivien: a politikai viták miatt súlytalanabb pozíciót kaphat az Európai Bizottságban Várhelyi Olivér

A biztosl portfóliók elosztásánál számítani fog, hogy vita van Magyarország és az Európai Unió között, és a magyar kormányfő és a magyar kormánypárti képviselők nem támogatták Ursula von der Leyen újraválasztását – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének főreferense.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
Elfoygott az erő az amerikai piacokon

Elfoygott az erő az amerikai piacokon

Reggel az ázsiai tőzsdéken többnyire emelkedést láthattunk a japán Nikkei vezetésével, ezt követően pedig az európai tőzsdéken is jó a hangulatban indult a nap, délutánra azonban elfogyott a lendület. Amerikában eközben vegyes mozgásokat láthatunk. Gazdasági események szempontjából csendes napra számíthatunk, a reggeli német kiskereskedelmi adat közzétételét követően nem várhatóak piaci hatással bíró események, a héten azonban több fontos GDP, illetve foglalkoztatottsági adat is érkezik majd, emellett pedig a felpörgő második negyedéves gyorsjelentési szezon is szolgálhat meglepetésekkel a befektetőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×