INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Tüntetnek a tűzoltók május elsején

Infostart / InfoRádió
Demonstrációra készülnek a tűzoltók május elsején. A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke az InfoRádiónak azt mondta: továbbra is a munkaidő csökkentését kívánják elérni, mert tűrhetetlennek tartják, hogy egy tűzoltó havonta 264 órát dolgozik.

A szakszervezeti vezető közölte: a brüsszeli demonstráció hatására elindult ugyan a munkaidő-csökkentés, de nem látják azt, hogy a kollégáik kevesebbet dolgoznának, mert a 2006-ra tervezett kétórás munkaidő-csökkentést nem követte létszámfejlesztés.

Kajsza Zoltán úgy vélte, hogy a munkáltató csak ezt a két órát akarja túlmunkaként megváltani, a 40 és az 54 óra közötti 14 óra többletmunkát semmiféle módon nem kívánja kompenzálni.

"Azért tüntetünk május elsején, hogy ezzel is jelezzük: Magyarországon nem veszi figyelembe a munkaügyi kormányzat a munkavállalók érdekeit" - hangsúlyozta az érdekvédelmi vezető.

Kajsza Zoltán elmondta: azt szeretnék elérni, hogy nekik is csak heti 40 órát kelljen dolgozniuk, és 48 óránál többet még túlmunkában sem.

Jelenleg 240-264 órát dolgozik egy tűzoltó egy hónapban, ez az alap munkaideje, és erre jöhet még évi 300 túlóra - tette hozzá a szakszervezet elnöke.

Kapcsolódó hang

Kajsza Zoltán a tüntetésrõl
 


A címlapról ajánljuk