eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Csak papíron sztrájkolnak a Paksi Atomerőműben

Sztrájkba lépett a dolgozók egy része a paksi atomerőműben, de a teljesítmény nem csökkent, miután a Magyar Villamos Művek Zrt. a villamosenergia-ellátás biztonságos működése miatt ehhez nem járult hozzá.

Berkes Sándor, a munkabeszüntetést meghirdető Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezetének elnöke az InfoRádióban elmondta: az ügyeletes mérnöki naplóban deklarálták a sztrájk megkezdhetőségét, amely a megállapodás szerint három napig tart és öt százalékos teljesítménycsökkentés hajtható végre.

A Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) azonban hétfőre semmilyen teljesítménycsökkenést nem engedélyezett, ezért a blokkokban nem csökkent a teljesítmény, vagyis csak papíron van sztrájk - tette hozzá Berkes Sándor.

Az érdekvédelmi vezető közölte: ha az MVM mindhárom napon megtagadja az engedélyt a teljesítménycsökkentéshez, akkor azt úgy tekintik, hogy megakadályozta a munkabeszüntetést, és ebben az esetben bírósághoz fordulnak.

Az érdekképviselet a műszakos munkavállalók részére 15 százalékos bérfejlesztést követel.

A munkáltató 5 százalékos átlagkereset növelést ajánlott, és ezen felül az idén minden dolgozónak csaknem 1 millió forint értékű éves szociális és jóléti juttatást.

Az ellátás biztonsága

A Paksi Atomerőmű szóvivője az InfoRádióban közölte: reggel hét órakor hivatalosan megkezdődött a műszakos dolgozóinak sztrájkja, az erőmű teljesítménye azonban - az MVM előírása miatt - nem csökkent.

Mittler István hangsúlyozta: a sztrájk eredetileg sem munkabeszüntetésre, hanem az erőmű teljesítményének csökkentésére vonatkozott.

A szóvivő hozzátette: közös megállapodással állapodtak meg a sztrájk feltételeiről, és ez tartalmazta azt is, hogy a villamosenergia-ellátás biztonságát nem veszélyeztetheti a sztrájk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Megvan a Balaton idei egyik fő nyertese

Augusztus végén lezárult a balatoni hajózás főszezonja. Nyár végéig a Balatoni Hajózási Zrt. kompjai 1 millió 229 ezer, a személyhajók pedig 791 ezer utast szállítottak. Így idén a Bahart tavalyhoz képest már 2 hónappal korábban, augusztus végére elérte a 2 milliós utasszámot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×