eur:
392.12
usd:
366.44
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A magyar állam 350 milliárdos tétje

Visszafelé sülhet a magyar állam iparűzési adóval kapcsolatos taktikája, pedig a tét 350 milliárd forint. Nem nagy üzlet a feledékeny pályakezdő. Folytatódó vita a szívgyógyszerek áráról. Hol ismerteti álláspontját az ügyészség? Címek a reggeli lapokból.

A Világgazdaságban az iparűzési adó kapcsán arról olvashatnak, hogy visszafelé sülhet el a magyar állam pertaktikája, márpedig a tét évente 350 milliárd forint. A vállalkozások körében ugyanis a jelek szerint kisebb hullámot indítottak el az iparűzési adó ügyében az Európai Bíróságon két héttel ezelőtt történtek. Az idő sürget: lehet, hogy már csak egy-két hetük van a lépésre azoknak az adóalanyoknak, akik vissza kívánják kapni az uniós csatlakozás időpontjától befizetett összeget.

A Napi Gazdaság szerint nem nagy üzlet a feledékeny pályakezdő. Évről-évre több ezer pályakezdő ugyanis nem választ munkába állás után magánnyugdíj-pénztárat. Ezen ügyfelek egy, a kötelező magánpénztári rendszer kialakulásakor megszületett döntés értelmében 15 napos türelmi idő után automatikusan az úgynevezett területi pénztár tagjaivá válnak.

A Népszabadságnak nyilatkozó Vértes András, az Országos Kardiológiai Intézet főorvosa szerint inkább csökkentek, mint nőttek a szívgyógyszerek térítési díjai. A lap kérdésfeltevését az indokolta, hogy a Fidesz több választási plakátja szerint a szívgyógyszerek ára a ciklusban jóval több, mint kétszeresére nőtt. A főorvos szerint azonban csak azokban az esetekben emelkedhetett a beteg gyógyszerköltsége, amikor az úgynevezett generikus program keretében csökkent a társadalombiztosító által egy adott gyógyszerre kifizetett támogatás. Ez csak azokat érinti, akik a márkanévhez, és nem a hatóanyaghoz ragaszkodnak. Az egészségbiztosító az azonos hatóanyagú orvosságoknál a legalacsonyabb árához igazította ugyanis a tb-támogatást. Ha a beteg és az orvos ezen belül az olcsóbb készítményt választja, akkor nem nőhettek a költségei. Ha az originális termék mellett dönt, előfordulhat, hogy többet kell fizetnie.

A Magyar Nemzet Végsőkig kitart az ügyészség címmel közöl írást. A lap szerint a nyilvánosság részletes tájékoztatása helyett a Legfőbb Ügyészség ismét a kormánypárti Népszavában ismertette jogi álláspontját. Deutsch-Für Tamás fideszes képviselőnek a Gyurcsány Ferenc kormányfő családi cégével szemben tett feljelentéséről azonban még mindig nem döntöttek, holott erre törvény kötelezi az ügyészséget - áll a cikkben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×