eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Otthon szülte ikreit, egyik gyermeke meghalt

Vádemelési javaslattal élt a rendőrség egy otthoni szülés miatt. A rendőrség egy szülésznő, két ápoló, valamint az édesanya ellen indított eljárást. Az otthon bonyolított ikerszülés során az egyik gyermek meghalt.

Az eset még 2003 végén történt Budapesten. A 31 éves asszony az otthonszülést választotta annak ellenére, hogy ikreket várt.

Az első gyermek még komplikációk nélkül jött világra, a második gyermeknél viszont már problémák adódtak.

Az újszülött, bár gyorsan kórházba került, súlyos agykárosodást szenvedett, és 2004 júniusában meghalt.

A rendőrségi feljelentést a SOTE II. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója tette - mondta az InfoRádiónak a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnügyi főosztályának vezetője.

A rendőrség orvos-szakértőt rendelt ki, aki megállapította, hogy a körülmények nem voltak megfelelők a komplikációmentes szüléshez. Emiatt az egyik gyermek agya súlyosan károsodott.

Fülöp Valter elmondta azt is, hogy bár az egészségügyi törvény engedélyezi az otthonszülést, a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium ellenzi azt.

Az otthonszülő nő ellen azért indult eljárás, mert tudta, hogy az ikerszülés esetén komplikáció léphet fel, ennek ellenére vállalta az otthonszülést. Erre figyelmeztették orvosai is.

Az otthoni szülést segítő orvos és a közreműködő ápolók úgy vélik, nem hibáztak.

A Büntető törvénykönyv egyébként 3 éves szabadságvesztéssel bünteti a maradandó fogyatékosságot okozó veszélyeztetést.

Minden századik otthoni szülés

Magyarországon a szülések 99 százaléka kórházban történik, csupán egy százalék körüli az otthon szülések száma. Az Egyesült Államokban évente mindösszesen 26 ezer szülés zajlik otthon; ez a szüléseknek csak 0,6 százaléka.

A Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium úgy véli: a szülő nő és az újszülött egészsége csak kórházi körülmények között biztosítható.

A szakmai szervezet egy korábbi állásfoglalása szerint az a szülész szakorvos, aki tervezett otthon szülést vállal, vét hivatásának esküje és a fennálló szakmai irányelvek ellen.

A kollégium egy olyan szakmai szervezet, amely közvetve dönthet orvosok felfüggesztéséről is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×