eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Külpolitikai tervek: gazdasági nagyhatalmiság és nemzetpolitika

Kiemelt helyen szerepel a magyar érdekek érvényesítése a Fidesz és az MSZP választási programjában. A szocialisták a jószomszédi viszony mellett fontosnak tartják a magyarok lakta határon túli vidékek gazdasági fölzárkóztatását. A Fidesz azt hangsúlyozza, hogy a magyarok nagy áldozatokat hoztak az uniós tagságért, ezért érezniük kell, hogy mindez haszonnal jár.

Szocialista program: gazdasági erő

Az MSZP választási programjában azt írja: Magyarországot a térség legerősebb gazdaságává kell tenni, hogy az ország ezzel is segíthesse a határon túl élő magyarokat. A dokumentum külön szól a már európai uniós országban élőkről, és azokról, akik unión kívüli államokban élnek.

Előbbiekkel kapcsolatban a regionális fejlesztéseket, a közös tervek megvalósítását szorgalmazza. Utóbbiak esetében pedig az elmaradott, magyarok lakta térségek mielőbbi fölzárkóztatását, az anyanyelvű oktatás terjesztését tartja kiemelten fontosnak.

A program leszögezi: a nemzetpolitikai célokat a nemzetközileg elfogadott kisebbségi normákra kell építeni.

Az MSZP meg akarja erősíteni a magyarok unióba vetett bizalmát, és jó kapcsolatokat kíván ápolni nem csak az EU-val, hanem az Egyesült Államokkal is.

Bezárkózó, nemzeti dacpolitika helyett nyitott, jószomszédi viszonyra kell törekedni minden szomszédos állammal - fogalmaz a program.

A külgazdaságról szólva a dokumentum a nyitottságot hangsúlyozza: fontos partnerként említi Oroszországot, Kínát, Japánt és Indiát.

Az ország biztonságáról szólva a NATO szerepét, valamint az európai és transzatlanti elkötelezettséget emeli ki.

Fidesz-tervezet: nemzetpolitika

A Fidesz külpolitikai programjában a nemzetpolitika fontosságát hangsúlyozza. Mint az a dokumentumban olvasható: a határon túli magyarság nem tehertétel az anyaország számára, hanem befektetés a jövőbe, lehetőség és gazdasági erőforrás.

A szomszédságpolitikát a Fidesz három pillérre helyezné: kiegyensúlyozott kapcsolatok a környező országokkal, közös tervek és beruházások megvalósítása, a hazai és szomszédos civil szervezetek együttműködésének segítése.

Az ellenzéki párt leszögezi: a határon túl élőkről nem lehet nélkülük dönteni, minden őket érintő kérdésben ki kell kérni a határon túli magyar szervezetek véleményét.

A Fidesz programja szerint kormányra jutása esetén célja a magyar érdekek védelme és az életminőség javítása. Mint az írás fogalmaz: a magyarok sok áldozatot hoztak az uniós tagságért, ezért most már érezniük kell a csatlakozás hasznát is.

A pártprogram fontosnak nevezi az unión belüli egyenlőséget, és a gyors felzárkózás érdekében szorgalmazza az átmeneti korlátozások eltörlését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×