eur:
392.72
usd:
366.59
bux:
66800.67
2024. április 26. péntek Ervin
A jokohamai kikötőben karantén alá vont Diamond Princess amerikai óceánjáró egyik utasa kinéz az őket szállító busz ablakán, amikor a 14 napos karantént követően elhagyják a kikötőt 2020. február 19-én. A tengerjárót azután vonták karantén alá, hogy egy Hongkongban kiszálló utasról kiderült, megfertőzte a COVID-19 vírus. A luxushajón 542-re nőtt a tüdőgyulladást okozó új koronavírussal fertőzöttek száma, ők továbbra sem hagyhatják el az óceánjárót.
Nyitókép: MTI/AP/Jae C. Hong

A koronavírus miatt erősödik a félelem az ázsiai emberektől

Az új koronavírus támasztotta fenyegetés felerősítette a "sinofóbiát" Európában és másutt is. Verbális és fizikai támadások is értek ázsiai kinézetű és esetenként nem is kínai embereket.

„Koronavírus, koronavírus” – kiabálta két fiatal egy a londoni Cityben dolgozó fiatalembernek. Először nem is tudta, mi történt, mert zenét hallgatott.

Amikor lecibálták róla a fejlhallgatóját, üldözni kezdte a tolvajokat – akiket úgy tűnik nem zavart, hogy egy vélt vírusgazda eszközét vették el. Nem tudni, tisztában voltak-e az Egészségügyi Világszervezet ajánlásával, amely szerint „biztonságos Kínából csomagot kapni, mert a vírus nem él túl sokáig tárgyakon”.

Mikor a sértett beérte őket, betörték az orrát. Sokan elsétáltak mellette, de végül két járókelő segített neki, taxit hívtak és kórházba küldték, miközben a támadók egyike az utca másik oldaláról szemlélte az eseményeket.

Pavat Szilavattakun ázsiai kinézete miatt lett célpont – holott nem is kínai, hanem thai.

„Elültek mellőlünk a metrón, felzaklat, hogy fenyegetésnek tartanak a kínai kinézetem miatt” - ezt már egy Londonban élő kínai mondta. A BBC-nek többen arról beszéltek, hogy a metrón szavakban vagy lökdösődve inzultálták őket, vagy demonstratívan nem voltak hajlandók a közelükben leülni egyes utasok. Volt, akit tojással dobáltak meg.

Az ausztráliai Sydneyben egy kínai férfi szívrohamban meghalt, mert a fertőzéstől félő járókelők meg sem próbálták újraéleszteni.

Mindeközben más ázsiaiak is bizalmatlanok a kínaiakkal szemben: kínai vendégek elküldésről érkeztek hírek az indiai Chennaiból, Dél-Koreában és az etnikailag részben kínai Malajziában többszázezren írtak alá petíciót a kínai állampolgárok belépési tilalmát követelve.

Az olaszországi kínai közösség pedig „szégyenletes és hisztérikus sinofóbiát” emleget az ottani incidensek miatt.

„Menj el innen, csak betegséget hozol ránk!” – kibálták támadói egy bolognai kínai-olasz tinédzsernek, majd ütlegelték és fejberúgták. A déli Cagliariban egy filippinó férfit vertek össze fiatalok, akik azzal vádolták meg, hogy behozta a vírust.

A több, mint 30 éve Milánóban élő Hongqin Zhout nem volt hajlandó elvinni egy taxis. A firenzei Monica Wangnak azt üzenték az Instagramon: „remélik, hogy többször is megerőszakolják a kínai nőket, mert a kínaiak lerombolják a világot”. A római Santa Cecilia zeneiskola pedig egy időre felfüggesztette a „keleti diákok” tanítását, a „kínai járvány miatt”.

A kínai származású olaszok a politikusokat és a médiában terjedő hamis állításokat teszik felelőssé a „gyűlölet légköréért”. Az olasz belügyminisztérium nem kommentálta a vádat.

Megszólalt viszont Sergio Mattaralla olasz elnök, aki ellátogatott egy nagyszámú kínai diákot oktató iskolába. „Az iskolák mindenkinek vannak, együtt kell tanulnunk” – mondta.

Kínai olasz fiatal tiltakozik, a járókelők megölelik:

Szingapúr egyik nagymúltú angol nyelvű lapja, a Straits Times közben nem kímélte a magát progresszívnek tartó Der Spiegel német magazint, amely „Koronavírus. Made in China” címmel jelent meg. A gyakran erőltetett szóvicceiről ismert brit Sun bulvárlap közben „Kínai Panda-mónium vírust” emlegetett. Dániában az évekkel ezelőtt a muszlim hívőket hergelő Jyllands-posten újság ezúttal a kínai zászló csillagaiból csinált vírust karikatúrájában. A francia Courrier Picard regionális lap pedig „Sárga veszedelemről” írt.

Németországban Marcel Fratzscher, a DIW gazdaságkutató intézet munktársa ugyanakkor aláhúzta: a német gazdaság sokat profitált a globalizációból és Kínából. „Ezért jóban és rosszban is ki kell tartanunk egymás mellett” – mondta.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×