INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 26. szombat
Jusztina, Pál

tudósítóink

andrej babis

csehország

Szövetséget alkotnak Babiš ellen

Szövetséget alkotnak Babiš ellen

Infostart / InfoRádió

Demokratikus Blokk néven pártszövetséget hozott létre négy cseh jobbközép párt, hogy közösen érvényesítsék érdekeiket az új képviselőház hétfőn kezdődő alakuló ülésén. A kormányalakítással megbízott Andrej Babiš már korábban bejelentette: valószínűleg kisebbségi kormányt alakít, mert a pártok többsége nem hajlandó koalícióra lépni vele.

A tömörülést a Polgári Demokratikus Párt (ODS), a TOP 09 párt, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL), valamint a Polgármesterek és Függetlenek pártja hozta létre. Ján Farský, a polgármesterek és Függetlenek frakcióvezetője közölte, ha az együttműködés sikeres lesz, újra összeülnek a pártvezetők, hogy kialakítsák a további közös stratégiát. A szövetségnek a 200 tagú parlamenti alsóházban összesen 48 képviselője van.

A Demokratikus Blokkba a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) és a Cseh Kalózpárt is meghívást kapott, de ők jelezték, nem kívánnak taggá válni, mert feleslegesnek és értelmetlen lépésnek tartják a kezdeményezést.

Az új cseh képviselőház hétfőn tartja alakuló ülését. A testület megalakulása azért fontos a cseh kormányalakítás szempontjából, mert csak így válik lehetővé a korábbi kabinet lemondása és az új kormányfő kinevezése. A parlamenti alsóház elnöki posztjáért Radek Vondráček eddigi alelnök is pályázik, aki a cseh választások győztesének, az ANO mozgalomnak a jelöltje. Vondráček megválasztása előre borítékolható, mert bírja a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM), a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom, illetve a Cseh Kalózpárt támogatását, ami összesen több mint 130 szavazatot jelent. S mivel Vondráček a választásokat megnyerő Andrej Babiš embere, így minden bizonnyal sikeres lesz az alakuló ülés, és elhárul az akadály az elől, hogy az ANO mozgalom vezetője legyen Csehország új miniszterelnöke.

Andrej Babiš már korábban megkapta kormányalakítási megbízását Miloš Zeman államfőtől, és rögtön akkor bejelentette: valószínűleg kisebbségi kormányt alakít, mert a pártok többsége nem hajlandó koalícióra lépni vele. Kivételt csak a japán származású Tomio Okamura vezette Szabadság és Közvetlen Demokrácia képez, amelyet a cseh sajtó szélsőségesnek tart, és amellyel Babiš sem akar kormánykoalíciós szinten együttműködni. Vojtech Filip kommunista pártelnök jelezte: pártja bizonyos feltételek mellett hajlandó támogatni Babiš esetleges kisebbségi kormányát.

Kapcsolódó hang

Szövetséget alkotnak Babiš ellen a cseh jobbközép pártok
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018