Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kim Trumpnak: tűzzel zabolázom meg a vén trotlit

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
„Drágán megfizet beszédéért” Donald Trump – erre figyelmeztette Kim Dzsong Un észak-koreai vezető az amerikai elnököt, aki a héten azt mondta az ENSZ-ben, hogy akár az ország elpusztítása is lehetőség. Mindez aggodalommal tölti el Japánt, amely attól tart, hogy a phenjani rezsim újabb hidrogénbombát tesztel majd, ezúttal a Csendes-óceánon.

Fenyegetésre fenyegetéssel válaszolt az észak-koreai diktátor. Kim Dzsong Un szokatlan módon maga ült a tévékamerák elé és mondott beszédet azt követően, hogy Trump amerikai elnök az ENSZ közgyűlése előtt megfenyegette: ha meg kell védeni Amerikát és szövetségeseit, akkor „teljesen megsemmisíthetik” Észak-Koreát.

Kim arról beszélt, hogy „a legmagasabb szintű ellencsapáson gondolkodik”

Japánban most attól tartanak, hogy a phenjani rezsim újabb hidrogénbomba-tesztet hajt végre és ezúttal egy nukleáris töltetet robbant fel valahol a Csendes-óceán felett.

Nem kizárható, hogy a rakéta ismét Japán terület felett repül majd át – ismerte el Onodera Icunori japán védelmi miniszter.

Közben az észak-koreai külügyminiszter, hétvégi ENSZ-beszéde előtt megerősítette a találgatást: „nagyerejű hidrogén-bomba robbantás lehet a Csendes-óceánon. Nem tudjuk, mi lesz a lépés, mert azt személyesen Kim Dzsong Un rendeli el” – mondta Jongho Ri. Az észak-koreai diplomata, korábban „csaholó kutyának” nevezte Trumpot és megjegyezte: sajnálja a tanácsadóit.

Főnöke fenyegető hangú televíziós beszédében többek között megjegyezte: „Trump megsértett engem és megsértette az országomat a világ előtt és a világtörténelem legvadabb hadüzenetét küldte, drágán megfizet majd. Tűzzel zabolázom meg a tébolyodott és elmebajos vén trotlit”.

A tenger feletti hidrogénbomba-robbantás már olyan eszkaláció lenne, amit nehéz válasz nélkül hagyni és borzalmas következményekkel járhat.

Egy ilyen esemény súlyos veszélyt jelent a légiközlekedésre és a hajózásra, nem beszélve a tengeri élővilágban okozott pusztításról és az óceánban elterjedő sugárszennyezésről.

Katonai szakértők szerint Kim már rendelkezik olyan rakétával, amely elvben eléri az Egyesült Államokhoz tartozó Hawaii-t és talán Alaszkát is.

Egyelőre azonban nincs bizonyíték arra, hogy Phenjan valóban képes-e már atomtöltettel felszerelni rakétáit.

Japán és az Egyesült Államok közölték, hogy lelőnek bármely rakétát, amelyről úgy tartják, hogy a szigetországot fenyegeti.