eur:
393.01
usd:
366.59
bux:
66791.92
2024. április 26. péntek Ervin

Bugár Béla: „Történelmi elágazáshoz érkezett az Európai Unió”

„Történelmi elágazáshoz érkezett az Európai Unió, és nekünk meg kell mondanunk, merre tovább” – mondta Bugár Béla, a szlovák parlament alelnöke az EU-tagállamok európai ügyekkel foglalkozó parlamenti bizottsági elnökeinek pozsonyi tanácskozásán, a COSAC-on.

Bugár Béla szerint egyre inkább az általános ellenszenv és apátia, a populizmus és a szélsőségesség veszi át az uralmat a politikában. Az EU éppen ezért számos kihívás előtt áll. A kormánypárti Híd elnökének meggyőződése, hogy Szlovákia uniós elnöksége alatt az európai viták során felelősségteljes partner és közvetítő lesz.

A pozsonyi parlament alelnöke úgy véli, történelmi elágazáshoz érkezett az Európai Unió, ezért a brüsszeli képviselők feladata, hogy megmutassák az embereknek, hogy az uniónak van értelme. Bugár hangsúlyozta, hogy előrelépéseket kell tenni elsősorban a migrációs kérdésben, a terrorizmus elleni harcban, illetve a fiatal európaiak egzisztenciális kérdéseiben.

„Ne lehessen az, hogy néhány tagország döntsön például a migráció kérdésében, és saját akaratát ráerőszakolja a többi tagállamra. Ilyen nem fordulhat elő. Nem lehet az, hogy helyettünk más döntsön. Az Európai Unió akkor lesz egységes, ha azt mindenki magáénak fogja érezni, és minden egyes döntés közösen születik” – fogalmazott Bugár.

Bugár Béla véleménye szerint a jelen kérdéseire a választ az jelenti, hogy több Európára van szükség ott, ahol annak értelme van, és ahol a polgárok azt elvárják.

A szlovák külügyminiszter szintén felszólalt a pozsonyi értekezleten. Miroslav Lajčák azt hangsúlyozta, „az emberek félnek, hogy elveszítik a biztonságot, az identitásukat és a jólétet, ezért legfőbb ideje, hogy kritikus szemmel nézzünk az unióra és önmagunkra egyaránt”.

Kiemelte, hogy az unió a lehető legjobb kapcsolatot szeretné fenntartani Nagy-Britanniával. A tárgyalásokat nem lehet addig megkezdeni, míg London be nem jelenti a kilépést, ugyanakkor véleménye szerint nem lehet tétlenkedni. Ezzel arra utalt, hogy a szeptemberben Pozsonyban sorra kerülő EU-csúcson is foglalkoznak majd az unió jövőjével.

„Mindnyájan egy modern, előre tartó Európát szeretnénk, amely inkább összeköt, mint megoszt. El kell magyaráznom az állampolgárainknak, hogy az unió miért jelent megoldást, semmint problémát, miért a barátunk és nem az ellenségünk, miért nincs jobb alternatíva” – tette hozzá a szlovák külügyminiszter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×