eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Szétosztották a szlovák miniszteri posztokat

Szlovákiában a négy párti koalíciós tárgyalások szerdai második fordulójában már a minisztériumok szétosztásáról is megegyeztek a pártvezetők. A Smer, a Szlovák Nemzeti Párt, a Híd és a Sie» 7:3:2:1 arányban osztozik a 13 bársonyszéken. A Bugár Béla vezette vegyespárt, a Híd az igazságügyi és a környezetvédelmi tárcát kapta.

A koalícióra lépő négy párt kedden jóváhagyta a kormányprogram prioritásait, szerdán pedig bejelentették, hogyan osztják szét a pártok között az egyes tárcákat. Eldőlt, hogy a parlamenti választásokon a legtöbb szavazatot begyűjtő Smer kapja meg a miniszterelnöki és a beruházásokért felelős miniszterelnök-helyettesi posztot, valamint a belügyi, pénzügyi, külügyi, egészségügyi, gazdasági, kulturális és munkaügyi miniszteri tisztséget.

A Smer után - a választásokon kialakult erőviszonyoknak megfelelően - a Szlovák Nemzeti Párt kapta a második legtöbb tárcát, szám szerint hármat. A következő választási ciklusban az SNS irányíthatja a védelmi, az oktatásügyi és az agrártárcát. Bugár Béla vegyespártjának, a Hídnak két miniszteri posztot sikerült kialkudnia: az igazságügyit és a környezetvédelmit, a Jaroslav Procházka vezette Sie» pedig a közlekedési tárca irányításáért lesz felelős.

Az új parlament elnökét az SNS adja, a Smer, a Híd és a Sie» egy-egy alelnöki posztot kap. A törvényhozás negyedik alelnöke pedig az ellenzék soraiból kerül majd ki. Arról, hogy konkrétan kik töltik be a fenti posztokat, egyelőre nem minden esetben született döntés, néhány tárcánál még nem ismert a vezetői tisztséget elfoglaló miniszter neve.

Az azonban garantált, hogy az újonnan alakuló szlovák kormány miniszterelnöke továbbra is Robert Fico lesz, belügyminisztere pedig Robert Kaliòák. A tárgyalásokról kiszivárgott információk szerint kettejükkel szemben kifogással élt a Híd és a Sie» is, végül mégsem tudták megakadályozni, hogy kikerüljenek a kormányból.

A Híd esetében az is biztosnak tűnik, hogy Bugár Béla pártelnök lesz a parlament egyik alelnöke, Lucia ®itòanská ül majd az igazságügyi minisztérium bársonyszékébe, Solymos László pedig a környezetvédelmi tárcát fogja irányítani.
  
Politikai elemzők a tárcák szétosztását arányosnak nevezték, ám rögtön hozzátették, hogy a kormánykoalíción belüli legnagyobb feszültséget az okozhatja, hogy a Szlovák Nemzeti Párt kezébe került az oktatásügy. Miroslav Kusý politológus szerint mindez lendületet adhat a nacionalistáknak, ami automatikusan feszültséget gerjeszthet a Híd és az SNS között.  
       
Robert Fico bejelentette, mindent megtesznek azért, hogy mielőbb a köztársasági elnök elé terjesszék a pártok között született megállapodást, és Andrej Kiska kitűzhesse az új összetételű parlament alakuló ülésének időpontját. A koalíciós partnerek csütörtökön tovább folytatják a tárgyalásokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×