eur:
389
usd:
362.16
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Tilos lítium-ion elemet szállítani utasszállítókon

Az ENSZ megtiltotta a lítium-ion elemek szállítását az utasszállító repülőgépeken, attól tartva, hogy azok robbanásveszélyesek. Sok utast aggodalommal tölthet el a döntés, mert az ilyen elemek a legtöbb feltölthető elektronikus fogyasztási cikkben megtalálhatók.

Nem szállíthatnak a raktérben újratölthető lítium-ion elemeket az utasszállítók - erről döntött az ENSZ Nemzetközi Polgári Légügyi Ügynöksége.

A Világszervezet szakértői szerint ha túl sok ilyen elem van egymás közelében, akkor az robbanásveszéllyel jár.

Lítium-ion elemek működtetik a legtöbb feltölthető elektronikai eszközt. A szállítási tilalom nem vonatkozik majd az olyan elemekre, amelyeket beépítettek a különböző kütyükbe és laptopokba és csak a raktérben lesz tilos ilyen elemeket szállítani.

A korlátozás egészen addig érvényben marad, amíg a gyártók nem hoznak létre tűzbiztos csomagolást. Egyes szakértők szerint ez 2018-ra várható csak - emlékeztet az Independent című lap.

A repülőgépgyártók és a pilóták is attól tartanak, hogy nagyon nehéz lehet eloltani az ilyen elemek által okozott tüzet, ha az olyan tárolóban keletkezik, amely több lítium-ion elem közelében van - erre utalt egy 2015-ös tanulmány.

Aggodalmat keltenek az olyan elemek, amelyek egyszerűen gyenge minőségűek vagy megsérültek. Ezek akár fel is robbanhatnak.

Az elmúlt hónapokban például az egyik karácsonyi slágercikk, a kétkerekű gördeszkák, a hoverboardok akkumulátorai okoztak tüzet.

Ennek ellenére - versenyképes alternatíva hiányában - sok eszközbe tesznek lítium-ion elemeket.

Felmerült, hogy a légitársaságok nem veszik majd elég komolyan a tilalmat. Korábban már betiltották hasonló elemek szállítását, de sok gyártó egyszerű átnevezte azokat és más anyagot jelölt meg a csomagoláson.

A tilalmat április elsejétől vezetik be és azt a Polgári Légiügyi Ügynökség, az ICAO összes tagállamában be kell tartani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×