eur:
389.28
usd:
362.11
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Megerősíti határait Szlovákia

Szlovákia arra számít, hogy a szlovén-osztrák határon való átkelés korlátozása miatt a Németországba vagy más nyugat-európai országokba tartó menekültek új útvonalakat fognak keresni. A rendőrség szerint félő, hogy a célországba Szlovákián keresztül szeretnének eljutni, ezért készülnek a határőrizetre, melynek mozgatható akadályok felállítása is részét képezi.

Robert Fico szlovák kormányfő a hétvégén úgy fogalmazott, mivel Ausztria az elmúlt héten korlátozta a Németországba irányuló menekültek számát, ezért a migránsok minden bizonnyal megpróbálják majd megkerülni a túlterhelt szlovén-osztrák átkelőhelyeket, hogy más útvonalakat keressenek.

A miniszterelnök szerint mindez óriási veszélyt rejt magában, mivel így a menekültek Magyarországon, Szlovákián és Csehországon keresztül próbálnak majd eljutni Németországba.

A szlovák rendőrség szerint jelenleg a szlovák-osztrák határ Pozsony közelében levő 8 kilométeres szakasza a legkritikusabb a migránsok lehetséges vonulása szempontjából. Emiatt fokozott járőrözéssel készülnek, s ehhez közel 600 rendőrre van szükség.

"Egy műszakban, ami 12 órás szolgálatot jelent, legkevesebb 140 rendőrre van szükség, s ha váltott műszakkal számolunk, akkor 560 rendőrről van szó, akik váltakozhatnak az állandó határőrizet fenntartásában" - mondta ¥ubomír Ábel, az országos rendőr-főkapitány helyettese.

"A járőröket mintegy 115 méterenként szétosztanánk, ezenkívül mozgatható akadályokat is felállíthatunk, amelyeket az utóbbi időben szerzett be a belügyminisztérium" - tette hozzá a főkapitány-helyettes.

A határőrizeti csoport már néhány gyakorlaton túl van. A hadsereghez és a rendőrséghez a katonai rendészek is csatlakoznak. Ilyen alakulatot Ausztriában is kirendeltek a határra.

Milan Hamar, a katonai rendészet igazgatója szerint az osztrák-szlovén határon 120 katonai rendész teljesít szolgálatot, és ehhez hasonlóan a szlovák katonai rendészek is készen állnak arra, hogy bekapcsolódjanak a határőrizetbe. A szlovák rendőrség az osztrák határon alkalmazott módszer mintájára a Magyarországgal közös határszakaszon is kész gondoskodni a határőrizetről.

Robert Fico úgy véli, az elkövetkező három hétben kiderül, működik-e a migránsáradat korlátozását előirányzó EU-török egyezmény, illetőleg, hogy Görögország képes-e teljesíteni az unió külső határainak ellenőrzésére irányuló kötelességét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
PSG–Borussia Dortmund 0-0

BL élőben
PSG–Borussia Dortmund 0-0

A Paris Saint-Germain egygólos hátrányból kezdve próbálja meg kiejteni a Borussia Dortmundot a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Pályaválasztóként 2015 októbere óta a PSG csak a Bayern München ellen maradt a BL-ben szerzett gól nélkül.

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×