eur:
389.09
usd:
363.08
bux:
67981.05
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A szlovák külügyminiszter lehet az ENSZ új főtitkára

A jelenlegi szlovák külügyminiszter lehet az ENSZ új főtitkára. Robert Fico szlovák miniszterelnök kijelentette, Szlovákia harcba száll a tisztségéért. Miroslav Lajèák, a szlovák diplomácia vezetője is megerősítette, szándékában áll megpályázni a posztot.

Ban Ki Mun jelenlegi ENSZ-főtitkár megbízatási ideje jövő ősszel ér véget. Az utódlás kérdése egyre időszerűbb, és diplomáciai körökben már most sűrűn előforduló téma. "Az utód kiválasztásában szlovákiai diplomatának is van esélye" - jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfő, arra a világszervezetbeli szokásjogra utalva, hogy a következő főtitkár európai lesz.

Ebben az esetben a szlovák kormány egyértelműen támogatja majd a jelenlegi külügyminiszter jelölését. A kérdésre, hogy vállalná-e, Miroslav Lajèák így válaszolt: "Azt hiszem, abban megegyezhetünk, hogy rendkívül logikátlan lenne, ha azt mondanám, hogy nem vállalom" - szögezte le Lajèák, ám hozzáfűzte, számára jelenleg nem ez a legfontosabb téma. "Nem riadok fel emiatt álmomból, még csak a veríték sem önt el miatta, a munkámra összpontosítok" - mondta a szlovák diplomácia vezetője.

Korábban szlovák főtitkárjelöltként még Ján Kubi¹t, a külügyi tárca korábbi vezetőjét emlegették, ám őt nemrég nevezték ki az ENSZ főtitkár személyes képviselőjévé Irakban, valamint az ottani ENSZ segélymisszió vezetőjévé. Robert Fico szavai is arra utalnak, hogy vele már nem számolnak.

Viszont Miroslav Lajèákot, mint lehetséges utódot egyre gyakrabban emlegetik külföldi diplomáciai körökben is. "Úgy értékelem ezt, mint a Szlovák Köztársaság diplomáciájának elismerését" - mondta Lajèák, és ezzel a véleménnyel az ellenzéki politikusok is egyetértenek.

Franti¹ek ©ebej a pozsonyi parlament külügyi bizottságának elnöke: "Bizonyára nagy megtiszteltetés lenne Szlovákia számára, ha a mi jelöltünk kapná ezt a tisztséget" - mondta Franti¹ek ©ebej, ám annak latolgatásánál, hogy Szlovákiának egyáltalán lenne-e esélye, már óvatosan fogalmazott, hangsúlyozva, hogy mindenekelőtt a nagyhatalmak meggyőzése lesz a fontos.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×