INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Túl ködös a görög reformterv

Infostart / InfoRádió
Közelebb került Görögország ahhoz, hogy biztosítsa finanszírozását, de még nem garantált, hogy megkapja a pénzt, amivel megúszhatja az államcsődöt. Bár az euró-övezet pénzügyminiszterei elfogadták az athéni reformterveket, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Központi Bank is túl ködösnek tartja azokat.

Egyáltalán nem biztos Görögország talpra állása. Kedden az eurózóna pénzügyminiszterei egy konferencia-híváson rábólintottak Athén reformtervére. A programmal a görög kormány eleget tenne a feltételeknek és így lehetőség nyílna a neki juttatott nemzetközi mentőcsomag meghosszabbítására.

A kedvezményes hiteleket nyújtó három intézményből azonban kettő - a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Központi Bank - nem tartja elég jónak az új görög kabinet elképzeléseit.

Mint a Financial Times megjegyzi: az IMF és az EKB csak tanácsadó szerepet tölt be az euró-övezet pénzügyminiszterei mellett, véleményük azonban befolyásolhatja a valutaunió parlamentjeiben szükséges szavazást a görög segély meghosszabbításáról.

A Valutaalap és az Európai Központi Bank szerint a görögök reformjai nem illeszkednek a számukra a nemzetközi mentőcsomag feltételeként eddig előírt programba.

Úgy tűnik, Görögország további finanszírozásáról az EU-ban már rég ismert "elkenés" módszerével döntöttek. Az IMF és az EKB is azt kifogásolta, hogy a görög tervek nem elég részletesek és nem elég meggyőzőek. A pénzügyminiszterek ezt közvetve elismerve azt mondták: elfogadják az elképzeléseket, amik "jó kiindulópontot jelentenek", de a következő hetekben további részleteket akarnak megtudni.

A görög segélyprogram eredetileg szombaton járna le, így a valutaunió parlamentjeinek már csak néhány napja maradt, hogy szentesítse a pénzügyminiszterek döntését.

Az athéni tőzsde lelkesen fogadta a hírt és az index közel 10 százalékos növekedést produkált, Görögország azonban egyelőre nem kap további pénzt.

Erre akkor kerülhet sor, ha április végéig beleegyezik a reformok végleges listájába és végre is hajtja azokat. Addig Athénnek nagyon szorosra kell húznia a nadrágszíjat és kétséges, hogy erre meglesznek-e a tartalékai.

A Financial Times megszerezte a görög reformtervet részletező levelet. Eszerint alaposan átgondolnák a minisztériumok költségvetését és megnyirbálnák a nem fizetés és nyugdíj jellegű kiadásokat, amelyek az összkiadások 56 százalékát teszik ki.

Fellépnének továbbá az üzemanyag és cigaretta-csempészet és az adóelkerülés ellen. A levélben ugyanakkor nem szerepelt becslés arról, hogy mekkora összeghez jutnának így. Még ködösebben fogalmaznak az ÁFA, nyugdíj és munkaerőpaci reform kérdésében - írja az FT.


A címlapról ajánljuk