INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

A drog, amely elmebetegséget is okoz

Infostart / InfoRádió
Egyre komolyabb gondot okoz Nagy-Britanniában a szkank, ami a marihuána egy rendkívül erős fajtája. A "bűzös borz" becenevű készítmény a szagáról kapta nevét, és egy, a héten megjelenő orvosi tanulmány szerint immár 60 ezer brit elmebetegségét okozta.

A Londoni Egyetemen hat évi munkával készült tanulmány megdöbbentő adata, hogy Nagy-Britanniában minden négy új ideggyógyászati esetből egynek - elsősorban a tudathasadásnak - a szkank az okozója. Jelenleg mintegy 60 ezer brit szenved hallucinációtól, paranoiás rohamoktól, és szinte bizonyos, hogy további 300 ezer kábítószerfüggő, aki már belekóstolt a legerősebb marihuána szívásába, az élete során tapasztalni fogja a tünetek jelentkezését. A tanulmány szerzői szerint sürgősen fel kell hívni az érintettek figyelmét az újabban Hollandiából becsempészett, az angol készítményeknél kétszer erősebb kábítószer nagyon komoly egészségrontó hatására.

A rövidesen megjelenő tanulmány újra felveti Angliában a kérdést, hogy tegyék-e legálissá az egyszerű, ártalmatlannak tűnő füvezést. Az elmúlt tíz év során mintegy negyven százalékkal csökkent a marihuánázás, egyrészt az emberek jobban vigyáznak az egészségükre, a cigarettázásról is kezdenek leszokni, másrészt a drog drága, a pénznek máshol jobb helye van. De a legmegrögzöttebb drogosok egyre erősebb fajtákra szoknak rá. És a probléma végül a bűnözésben is lecsapódik: számosan skizofrén állapotban gyilkolnak, mások pedig a drogvásárláshoz szükséges pénz megszerzése miatt rabolnak.


A címlapról ajánljuk