eur:
389.17
usd:
362.52
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Indul a Szent Margit Program

Londonban, kedd este a Magyarországon született Skóciai Szent Margitról elnevezett díszvacsorát adott Szabadhegy Péter nagykövet, amelynek díszvendége a királyi család tagja, a Kenti hercegné volt, szónoka pedig Áder János köztársasági elnök. Ezzel elindult az a program, amely egyfelől az edinburghi Margit Királyné Egyetem, másfelől a budapesti Színház és Filmművészeti Egyetem három-három diákja számára fog ösztöndíjat biztosítani.

Skóciai Szent Margit közel ezer esztendeje, 1045-ben született a dán hódítók elől Magyarországra menekült Eduárd királyi herceg leányaként, és rokona, Szent István udvarában nevelkedett. Visszatérve Skóciába Malcolm király hitvese lett, és nem csak a művészetek, hanem a katolikus egyház patrónusa is volt. IV. Ince pápa 1249-ben avatta szentté.

Élettörténetét a keddi gálavacsorán, a skótok londoni Caledonia Klubjának a diplomata negyedben található palotájában, Szabadhegy Péter nagykövet elevenítette fel a Szent Margit Program elindításaként rendezett gálavacsorán, amelynek az ötfogásos menüjét a magyar diplomáciai képviselet mesterszakácsa főzte, s emellé az illusztris vendégsereg tokaji és szekszárdi borokat ízelhetett meg. A gálaest költségeit nagyvállalatok fedezték.

Négy korábbi Budapestre akkreditált brit nagykövet is megjelent, ott volt a Vatikán nagy-britanniai nunciusa, Antonio Mennini, továbbá az üzleti és társadalmi élet vezető képviselői mellett Szent Margit több leszármazottja.

II. Erzsébet királynő unokatestvérének a hitvese, a Kenti hercegné volt az est védnöke. Bár előző este érkezett vissza amerikai útjáról, eljött és beszédet tartott, megemlítette, hogy büszke magyar felmenőire, a Szapáry grófi családra. Apja, Szapáry Frigyes, osztrák-magyar diplomata, kiváló síelő, magyar színekben indult az 1936-os téli olimpián.

Két méter magas, őszbajuszú skót dudás jelezte Áder János köztársasági elnök és felesége Herczegh Anita érkezését. A magyar államfő a skót-magyar kapcsotokról szólott, említette Clark Ádám példáját, aki vezette a budapesti Lánchíd felépítését, magyar feleséget talált magának, ott élte le az életét, nagy megbecsülésben.

A brit-magyar és skót-magyar kapcsolatokat erősítheti a díszvacsorán elindított Szent Margit Program, amelynek első kedvezményezettje 2015 őszétől az edinbrughi Szent Margit Egyetem, illetve a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem három-három hallgatója lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×