eur:
388.68
usd:
361.73
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

A hongkongi tüntetők nagy része hazament

Újra felvehették a munkát Hong Kong-ban a közalkalmazottak, miután a kormányzat tárgyalási ajánlata és ultimátuma után látványosan megcsappant a tiltakozók tábora. A demokrácia-párti tüntetők több utcát megnyitottak. Sokan hazamentek, de kisebb csoportok még mindig kitartanak.

Több tízezerről néhány százra eshetett vissza a hongkongi utcákat megszállva tartó tiltakozók száma. A diákok vezetői elfogadták a kormányzat tárgyalási ajánlatát, bár az első találkozóra nem került sor a hétvégén. A Kína részének számító, de nagyobb szabadságjogokat élvező terület vezetése hétfőig adott határidőt arra, hogy a közterületeket megszállva tartó tüntetők elvonuljanak.

A tiltakozók jelentős része ezt meg is tette, ám ebben szerepet játszhat a kimerültség is - sokan napokon át táboroztak a szabad ég alatt.

A kormányzat központjánál a tiltakozók átengedték a munkahelyükre igyekvő dolgozókat. Mond Kok negyedben, a hongkongi öböl másik oldalán, ahol pénteken Peking-párti tömeg támadt a tiltakozókra, több száz aktivista továbbra is folytatja ülősztrájkját. A tüntetők azzal vádolták meg a rendőrséget, hogy a hírhedt bűnbandák, a triádok segítségével akarták felszámolni tüntetésüket. Ezt a hatóságok tagadták.

Úgy tűnik Pekingnek vagy a helyi kormányzatnak sikerült megosztania a demonstrálókat. Volt aki kezet rázott a rendőrökkel és együtt bontotta velük a barikádokat, volt, aki ezt a "behódolás legcsúnyább gesztusának" nevezte.

A hatóságok az ultimátum lejárta ellenére nem folyamodtak erőszakhoz és megelégedtek annyival, hogy a tüntetők több útvonalat megnyitottak, bár a sziget legfontosabb közútja hétfőn délelőtt továbbra is zárva maradt.

Alex Chow, az egyik diákvezér szerint nem kell azt hinni, hogy feladták a harcot: "Az embereknek pihenni kell, de majd visszatérnek. Még mindig sok ember támogatja a mozgalmat" - mondta.

Tudósítók szerint a diákok azért egyeztek bele az Admiralitás néven is ismert üzleti negyed feladásába, hogy a város egy másik részére helyezzék át főhadiszállásukat.

Hongkongban szeptember 28. óta folytak tömegtüntetések, a demonstrálók azt követelték, hogy 2017-ben, amikor első ízben választhatnak kormányzót, szabadon állíthassanak jelölteket, és ne egy Peking által jóváhagyott lista alapján döntsenek személyükről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×