eur:
389.56
usd:
361.71
bux:
68460.83
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A dzsihádistákat fosszák meg francia állampolgárságuktól!

Letartóztatása óta hallgatásba burkolózik az a francia állampolgárságú férfi, akit a brüsszeli zsidó múzeumnál elkövetett gyilkossággal gyanúsítanak a hatóságok. Közben a francia jobb- és szélsőjobb képviselői, illetve a francia zsidóság csúcsszervezetének vezetője azt szorgalmazzák, hogy a köztársasági értékeket nyilvánvalóan lábbal tipró iszlamistákat fosszák meg francia állampolgárságuktól.

A hallgatáshoz való jogára hivatkozva egyetlen szót sem hajlandó mondani a nyomozóknak a 29 éves Mehdi Nemmouche, akit a hatóságok május 30-án tartóztattak le a dél-franciaországi Marseille városában. A francia sajtóban megjelent hírek szerint a brüsszeli négyes gyilkossággal gyanúsított férfi azzal sem foglalkozik, hogy legalább alibit szolgáltasson kihallgatóinak.

Az ügynek komoly politikai következményei is vannak Franciaországban. A jobboldali Népi Mozgalom Uniója, az UMP képviselői ugyanis hétfőn törvénymódosítást nyújtottak be, amely lehetővé tenné, hogy megfosszák francia állampolgárságuktól azokat a személyeket, akik szélsőséges iszlamista fegyveres csoportokba lépnek be, illetve azok oldalán harcolnak vagy követnek el merényletet. A javaslatot kidolgozó Lionel Luca parlamenti képviselő azzal indokolta a lépést, hogy amikor egy francia állampolgár más franciákat gyilkol, annak árulás a neve, és ezt keményen kell büntetni.

A szocialistáknak az ötlet nem tetszik, és azzal vádolják az UMP-t, hogy a brüsszeli gyilkosságot politikai célokra akarja felhasználni, illetve hogy a szélsőjobb javaslatait szajkózza. A jobboldal és szélsőjobb álláspontja azonban egybevág a Franciaországi Zsidó Közösségek Központi Testületének elnökéével is, aki hétfőn azt nyilatkozta az ügy kapcsán, hogy azokat a dzsihadistákat, akik nyilvánvaló módon a köztársaság egyetlen értékét sem hajlandók elismerni, meg kellene fosztani francia állampolgárságuktól.

Hasonló véleményt képvisel a Zsidó Védelmi Liga nevű szervezet is, amely kedden közzétett közleményében ráadásul éles hangon elítéli a francia média magatartását, mert megítélésük szerint az újságírók a brüsszeli gyilkosságot "tisztességtelen módon" igyekeznek a szélsőjobbra kenni. A Liga vezetői szerint a francia zsidóság jól látja, hogy az antiszemita veszély nem a szélsőjobbon, hanem az iszlamisták és a szélső-balosok oldalán található.

Közben a rendőrség hétfőn bejelentette, hogy további négy személyt tartóztattak le francia területen, akik dzsihadisták toborzásával foglalkoztak, de állítólag nem álltak kapcsolatban a Brüsszelben gyilkoló Mehdi Nemmouche-sal. Azt is közölték, hogy az egy hónapja létrehozott dzsihadista-ellenes platformjuk eddig 121 olyan személyt térképezett fel Franciaországban, akikről feltételezhető, hogy az iszlám nevében készen állnak szélsőséges akciókra is. Külön aggasztó jelenség, hogy a megfigyeltek között harmincegy kiskorút, illetve negyvenhat nőt tartanak számon.

A francia belügyminisztérium becslése szerint több mint hétszáz francia állampolgár harcol vagy harcolt Szíriában a szélsőséges iszlamisták oldalán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
A pesti Csikágó újraéled

A pesti Csikágó újraéled

Budapest talán egyik legtöbbször sztereotipizált városrésze a VIII. kerület. A negatív konnotációktól most elvonatkoztatva gondoljunk csak bele, hogy a területén található a Palotanegyed, illetve megannyi ismert galéria választotta ezt a környéket székhelyéül. A nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Műtárgyak Éjszakája Fesztivál idén több mint 100 művészeti programot sorakoztat fel. Ezekből válogattunk számotokra, különös figyelmet fordítva a VIII. kerület művészeti, kulturális sokszínűségére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×