eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Mit hoz a franciáknak az új miniszterelnök?

Jobboldali fordulat a szocialista kormányzásban - tömören így foglalható össze Francois Hollande francia államfő hétfői döntése, mellyel kormányfővé nevezte ki korábbi belügyminiszterét, Manuel Valls-t. A lépést több elemző meglehetősen kockázatosnak tartja, a szocialisták egy része ugyanis máris lázadozik ellene. Babonások számára az sem számít jó előjelnek, hogy a posztjáról lemondott Jean-Marc Ayrault hivatalát Valls ma, azaz április 1-jén veszi át.

"Megértettem a franciák egyértelmű üzenetét" - mondta Francois Hollande nyolc perces televíziós beszédében hétfő este, a szocialisták által a helyhatósági választásokon elszenvedett súlyos vereség másnapján. Az államfő bejelentette, hogy elfogadta Jean-Marc Ayrault miniszterelnök és kormánya lemondását, és egy új, a korábbinál szűkebb, és megfogalmazása szerint "harcos" kormány létrehozására Manuel Valls korábbi belügyminisztert kérte fel.

Az államfő ezzel a döntéssel valójában egy jobboldali fordulatot hajtott végre a kormányzásban, Manuel Valls ugyanis a Szocialista Párt liberális szárnyához tartozik, és francia baloldali politikusra nem jellemző módon szívügye a közrend. Ez utóbbi téma kapcsán tett állásfoglalásai miatt egyébként párton belüli bírálóitól már két éve sikerült kiérdemelnie a "baloldal Sarkozyje" gúnynevet.

De a jelenleg legnépszerűbb kormánypárti politikust nem csak emiatt nem szeretik a szocialista pártban. A történész végzettségű, 51 éves, amúgy katalán származású Valls 2008-ban nemes egyszerűséggel azt javasolta elvtársainak, hogy a párt nevéből hagyják ki a "szocialista" megnevezést, mert szerinte az már túlságosan elavult, három évvel később pedig a 35 órás munkahét fellazítását indítványozta, magára haragítva ezzel Martine Aubry akkori pártfőtitkárt, e sokak által máig vitatott reform kidolgozóját.

Manuel Valls tehát távolról sem élvez osztatlan támogatást a szocialisták körében, még akkor sem, ha a hétfői államfői bejelentést követően Harlem Désir pártfőtitkár nyilatkozatban üdvözölte a döntést, hangsúlyozva, hogy a párt mindent megtesz az új kormány sikeréért.

A legnagyobb kérdés most az, hogy lesz-e a kormány mögött kellő parlamenti többség a szükséges döntésekhez? Az új kormányfő egyik legfontosabb feladata ugyanis az, hogy gyakorlatba ültesse a Francois Hollande által még januárban bejelentett úgynevezett "felelősségi paktumot", mellyel az államfő három év alatt 30 milliárd euróval akarja csökkenteni a vállalatok adóterheit.

Ezt a paktumot azonban a szélsőbal és a kommunisták mellett a szocialisták szélsőbalhoz húzó szárnya, a jelenlegi koalíciót alkotó zöldek, valamint a szakszervezetek radikálisabb része is hevesen ellenzi. Mindannyian azt hangoztatják, hogy a "felelősségi paktum" jobboldali "elhajlást" jelent, és valódi baloldali politikát követelnek Hollande-tól, hangsúlyozva, hogy szerintük a kormánypárti szavazók is ezt üzenték neki a helyhatósági választásokról való masszív távolmaradásukkal.

A szocialisták liberális szárnyához tartozó Valls számos elemző által "kockázatosnak" tartott kinevezésével az államfő világosan válaszolt ezekre a követelésekre, a következő hónapokban kiderül, hogy az milyen hatást gyakorol majd a Szocialista Pártra. Egyes baloldali politikusok már a párt lehetséges széteséséről beszélnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×