eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Összefogás a Közel-Keleten

Ritkán hallani arról, hogy a Közel-Keleten együttműködnének az izraeliek, palesztinok és mások - most egy ritka példaként Izrael, Jordánia és a Palesztin Hatóság vízmegosztási egyezményt írt alá. Ennek részeként a Vörös Tengertől a Holt Tengerhez építenének vízvezetéket és palesztin településeket is ellátnának ivóvízzel. A környezetvédők azonban nem örülnek.

Biztonságpolitikai elemzők sokszor megemlítik, hogy a közel-keleti konfliktus nemcsak a földről, de a vízhez való hozzáférésről is szól. Izrael, a palesztinok és Jordánia most úgy tűnik, megtalálta a közös hangot egy részletkérdésben.

A három fél megállapodott abban, hogy a vörös-tengeri Akaba-öbölben tengervíz-sótalanító üzemet építenek és megtették az első lépést afelé is, hogy onnan egy 180 kilométeres vezetéken szállítsák a sós mellékterméket az Izrael és Jordánia között fekvő Holt Tengerbe.

A kedvelt turistacélpont valójában egy sós tó, ahol a fürdőzők a víz sótartalma miatt a vízen lebegnek. A vízszint azonban rohamosan csökken, mert a környező vidékek ellátása miatt kevesebb víz jut a tóba a Jordán folyóból.

A sóstengeri iszap világszerte kedvelt kozmetikum és ennek kitermelése is kihat a vízszintre. Környezetvédelmi csoportok - például a Föld Barátai - aggodalmukat fejezték ki, hogy a Vörös-tengerből származó sós eleggyel érkező új algák és ásványi anyagok megváltoztathatják a Holt Tenger színét. A Világ Vadvédelmi Alap, a WWF pedig már korábban figyelmeztetett, hogy a sótalanító üzemek létesítése jelentős környezeti terheléssel és üvegházhatású gáz kibocsátásával jár.

A megállapodás részeként Izrael vizet ad át legnagyobb víztározójából Jordániának és sótlanított ivóvizet ad majd el a Palesztin Hatóságnak. A palesztinok régóta sérelmezik, hogy nem építhetnek új vízműveket, ami szerintük fékezi a vízhiány megoldását.

A felek a szegénység ellen küzdő Világbank washingtoni központjában írták alá a megállapodást. Az ünnepélyes hangulat ellenére a Világbanknál nem mondták el, hogy mennyibe kerül majd a projekt és ki finanszírozza majd azt.

A Vörös Tenger és a Holt Tenger összekötéséről már több, mint száz éve beszélnek, és a Világbank éveken át tanulmányozta a lehetőséget - végül idén januárban közölte, hogy megvalósítható a terv.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×