eur:
386.88
usd:
357.27
bux:
67957.08
2024. május 23. csütörtök Dezső

Mi köze a gofrinak Sandyhez?

Amerikai illetékesek a helyi éttermek nyitvatartása alapján döntik el, melyik körzetnek kell sürgős segítséget nyújtani a Sandy szupervihar pusztítása után. Az úgynevezett Waffle House indexet néhány éve hozták létre. De miért pont egy étteremlánc határozza meg, mennyire komoly egy-egy helyen a kár? Szvetnik Endre összefoglalója.

Zöld, sárga, piros - ezekkel a színekkel jelzi a Waffle House index, hogy hol kell a legtöbb segítség az Egyesült Államokban.

A Waffle House gyorsétteremlánc nyugodtabb időkben arról ismert, hogy itt lehet a nap 24 órájában jókora amerikai reggeliket és gofrit enni. Továbbá arról is, hogy ez az a lánc amely általában bármilyen körülmények között nyitva van. Ezért is kedvence az autópályákon közlekedőknek.

De mi köze a gofrinak Sandyhez? Az amerikai Szövetségi Katasztrófaelhárítási Hivatal egyik illetékesek a 2000-es évek floridai hurrikánjai után hozta létre az úgynevezett indexet. Körbetelefonálta egy-egy katasztrófa sújtotta körzet éttermeit. Ha a helyi Waffle House a teljes menüt kínálva nyitva tartott, akkor azt zölddel jelezte. Ha csak a menü egy része volt hozzáférhető, akkor sárgával. Ha zárva volt az étterem, akkor azt pirossal - és innen tudta, hogy ezen a környéken a legsürgősebb a segítség.

Sandy pusztítása után például Maryland államban kettő nyitva volt, de úgy, hogy nem volt áramszolgáltatás. Pennsylvania szomszédos részén viszont két étterem zárva tartott, tehát itt sürgős volt a segély.

Az index hibája ugyanakkor, hogy a legtöbb ilyen étterem az ország déli részében található, New York és New Jersey államokban például nincsenek jelen.

A több tucat ember halálát okozó Sandy pusztítása után Barack Obama elnök azt mondta: szívszaggató, amit a vihar okozott. Bár az észak-keleti államokban megkezdődött a romeltakarítás, New Yorkban sokáig fennakadásokat okozhat a metróalagutakba bezúdult víz. Illetékesek felhívják a figyelmet, hogy elektromos eszközök mehettek tönkre, a sós víz megrongálhatta a fontos váltókat, kapcsolókat és jelzőfényeket. Több alagútban még mindig áll a víz és illetékesek nem tudják megmondani, hogy mikor indulhat meg a közlekedés - pedig a rendszer naponta 5 millió embert kell hogy szállítson. Amerika pénzügyi fővárosában egyelőre buszok közlekednek és szerdán még nem kell fizetni az utazásért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.23. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
Kivártak a befektetők szerdán a hét legfontosabb gyorsjelentése előtt

Kivártak a befektetők szerdán a hét legfontosabb gyorsjelentése előtt

A hét első felében elsősorban óvatos és vegyes mozgásokat láttunk a tőzsdéken, a befektetők inkább kivárásra játszottak, miközben az amerikai jegybanknak több tisztviselője azt az üzenetet hangsúlyozta, hogy a legutóbbi kedvező inflációs adat ellenére egy ideig még valószínűleg a jelenlegi magas kamatszinttel számolhatunk. Emellett az is okot adhatott az óvatosabb kereskedésre, hogy ma érkezik a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyve, valamint a zárás után jelent az AI trend talán legfontosabb vállalatának számító Nvidia, aminek a szélesebb tech szektorra nézve is lehetnek majd hatásai. Szerdán mérsékelten estek a vezető nyugat-európai tőzsdék, a vezető amerikai részvényindexek mérsékelten estek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×