eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Mi köze a gofrinak Sandyhez?

Amerikai illetékesek a helyi éttermek nyitvatartása alapján döntik el, melyik körzetnek kell sürgős segítséget nyújtani a Sandy szupervihar pusztítása után. Az úgynevezett Waffle House indexet néhány éve hozták létre. De miért pont egy étteremlánc határozza meg, mennyire komoly egy-egy helyen a kár? Szvetnik Endre összefoglalója.

Zöld, sárga, piros - ezekkel a színekkel jelzi a Waffle House index, hogy hol kell a legtöbb segítség az Egyesült Államokban.

A Waffle House gyorsétteremlánc nyugodtabb időkben arról ismert, hogy itt lehet a nap 24 órájában jókora amerikai reggeliket és gofrit enni. Továbbá arról is, hogy ez az a lánc amely általában bármilyen körülmények között nyitva van. Ezért is kedvence az autópályákon közlekedőknek.

De mi köze a gofrinak Sandyhez? Az amerikai Szövetségi Katasztrófaelhárítási Hivatal egyik illetékesek a 2000-es évek floridai hurrikánjai után hozta létre az úgynevezett indexet. Körbetelefonálta egy-egy katasztrófa sújtotta körzet éttermeit. Ha a helyi Waffle House a teljes menüt kínálva nyitva tartott, akkor azt zölddel jelezte. Ha csak a menü egy része volt hozzáférhető, akkor sárgával. Ha zárva volt az étterem, akkor azt pirossal - és innen tudta, hogy ezen a környéken a legsürgősebb a segítség.

Sandy pusztítása után például Maryland államban kettő nyitva volt, de úgy, hogy nem volt áramszolgáltatás. Pennsylvania szomszédos részén viszont két étterem zárva tartott, tehát itt sürgős volt a segély.

Az index hibája ugyanakkor, hogy a legtöbb ilyen étterem az ország déli részében található, New York és New Jersey államokban például nincsenek jelen.

A több tucat ember halálát okozó Sandy pusztítása után Barack Obama elnök azt mondta: szívszaggató, amit a vihar okozott. Bár az észak-keleti államokban megkezdődött a romeltakarítás, New Yorkban sokáig fennakadásokat okozhat a metróalagutakba bezúdult víz. Illetékesek felhívják a figyelmet, hogy elektromos eszközök mehettek tönkre, a sós víz megrongálhatta a fontos váltókat, kapcsolókat és jelzőfényeket. Több alagútban még mindig áll a víz és illetékesek nem tudják megmondani, hogy mikor indulhat meg a közlekedés - pedig a rendszer naponta 5 millió embert kell hogy szállítson. Amerika pénzügyi fővárosában egyelőre buszok közlekednek és szerdán még nem kell fizetni az utazásért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Felemás hangulatban telt a kereskedés reggel Ázsiában, de az európai tőzsdéken már látszik némi hangulatjavulás a hét korábbi részében látott eséshez képest. Megérkeztek ma a havi amerikai PCE-adatok, amelyek a várakozásoknak megfelelően az infláció további lassulását mutatták, ám mivel a tegnap megjelent második negyedéves adat már magában foglalta a júniust is, így nagy meglepetése nem lehetett számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×