eur:
394.32
usd:
369.84
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Alig ad pénzt a szlovák kormány a kisebbségi kultúrák támogatására

Takarékossági okokra hivatkozva lényegesen csökkenteni akarja a szlovák kormány a kisebbségi kultúrák támogatását. A kisebbségi kormánybiztos emiatt lemondással fenyeget.

A pénteki Új Szó címlapján adott hírt arról, hogy nagyságrendekkel kevesebb pénzt szán a kisebbségi kultúrák támogatására a kormány. Ez a jövő évi költségvetés tervezetéből derül ki. Mivel a 2013-as büdzséről így is le kell faragni 650 milliót, a keret ősszel még tovább csökkenhet.

A tervezet szerint az idei négy és fél millió euró helyett a kormány jövőre mindössze egy millió eurót adna a kisebbségi kultúrák finanszírozására.

A Most -Híd párt nem tudott a javaslatról, állítja Bugár Béla elnök, aki az Új Szónak elmondta, hogy tárgyalásokat fognak kezdeményezni a kormány illetéseseivel. "A kormányzó Smer sem gondolhatja komolyan, hogy status quóról beszél, közben ilyen sokat elvesznek a kisebbségi kultúráktól" - hangsúlyozta Bugár Béla.

A Nagy László kisebbségi kormánybiztost is meglepte a szám, mint mondta, a közelmúltban ígéretet kaptak a miniszterelnöktő és a kormányhivatal igazgatójától, hogy az idei szinten marad a támogatás. "Magyarázatot fogunk kérni tőlük , ebben a kérdésben nincs kompromisszum" - hangsúlyozta A. Nagy László.

Hozzátette: ha nem sikerül változást elérni, búcsút int a kormánybiztosi hivatalnak. "Politikai és anyagi háttér nélkül nincs értelme maradni" - nyilatkozta A. Nagy László a pozsonyi Új Szónak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×