eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A brit hatóságok nem tudnak mit kezdeni Barbi hercegnővel

A két ország fontos üzleti partner és alkalmi katonai szövetséges. Mégis, a szaúdi királyi család egyik tagja, egy csinos hercegnő menedékjogot kért Nagy-Britanniában, mert félti a biztonságát otthon. De vajon miért nem akar hazatérni a királyság alapítójának unokája?

Szara bint Talal bin Abdulazizt nevezik Szaúd-Arábia Barbi hercegnőjének is - jegyzi meg a Telegraph. A hercegnő nagyapja alapította az országot, apja pedig a királyi család egyik legnagyobb hatalmú tagja.

Most diplomáciai botrány fenyeget amiatt, hogy Szara hercegnő nem akar visszatérni hazájába és azt állítja, "üldözik és el akarják rabolni". Egyelőre egy ötcsillagos londoni szálloda biztonságát élvezi négy gyermekével, két kutyájával és testőrei védelme alatt - írja a Telegraph, amelynek sikerült interjút készítenie vele.

"Nagyon félek, nem merek visszamenni. Fizikailag és mentálisan is zaklattak. A pénzemet befagyasztották, azzal vádolnak, hogy ellenzéki vagyok és hogy Iránhoz húzok" - mondta.

A brit hatóságok számára nagy dilemma, hogy mit kezdjenek Szara bint Talal bin Abdulaziz menedékkérelmével, mert az ügy árthat az üzletnek. Nem ez az első eset: a kilencvenes években az ITV tévécsatorna dokumentumfilmje egy házasságtörés miatt kivégzett szaúdi hercegnő történetét mondta el: a királyságból ezek után kiutasították a brit nagykövetet és export-megállapodásokat mondtak vissza. A BBC első arab nyelvű tévéadása is a szaúdiak ellenállása miatt bukott meg, miután adásba került egy a királyság emberi jogi helyzetéről szóló műsor.

Szara hercegnő, aki 2007 óta Angliában él, azt állítja, hogy bátyja megfosztotta anyjuk 350 millió eurós örökségétől. Eddig nagybátyja állt ki mellette, de ő júniusban meghalt és így elfogytak a szövetségesei a szaúdi uralkodócsaládban. Mindez jól mutatja, milyen feszültség uralkodik a Szaúd-házban - jegyzi meg a brit lap.

Szara hercegnőt brit dadája nevelte fel és mint elmondta: gyűlöli a Rolls Royce-okat és az Aston Martin a kedvence - ezzel úgymond arra akart utalni, hogy a földön jár. Mások vagyunk, mint a többi főrend: nyitottak, ellentmondásosak és sokszínűek. Még a karácsonyt is megünnepeljük - mondta.

A riportert egy V nyakú pulóverben, cicanadrágban és futócipőben fogadta és azt mondja, hogy nem hajlandó fátylat viselni. Közben hazájában a nőknek tetőtől-talpig el kell takarniuk magukat és nem vezethetnek autót. "Én a modern iszlámot képviselem, belső reformer vagyok" - mondta a menedékjogot kért szaúdi hercegnő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×