INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Dúl a "napelemháború" az USA és Kína között

Infostart / InfoRádió
A világ két legnagyobb üvegházi kibocsájtója nemcsak az ENSZ klímakonferenciáján vív csatát egymással, hanem a megújuló energiaiparban is. Az amerikai kormány azzal vádolja Kínát, hogy dömpingáron terjeszti napelemeit az amerikai piacon és így tönkreteszi a helyi gyártókat.

Barack Obama amerikai elnök a zöld iparágak fejlesztésével is akart tenni a gazdasági növekedés beindításáért, az amerikai jobboldal ügyeletes mumusát, Kínát azonban ismét azzal vádolják, hogy jogtalan előnyre tett szert.

Az amerikai Kereskedelmi Minisztérium vizsgálatot indított azokra a vádakra reagálva, hogy a kormányuk által támogatott kínai napelemgyártók dömpingáron terítik termékeiket az amerikai piacon, és gyakorlatilag olcsóbban adják azokat, mint amennyibe előállításuk kerül.

Kína erre közölte, hogy vizsgálatot indít az amerikai megújuló energiapolitikáról, amit a Time magazin elkeresztelt "napelemháborúnak".

Az Egyesült Államok 520 millió dollár értékben exportál napenergia-technológiát Kínába és 2 milliárd dollár értékben világszerte.

Az ügy azért fontos, mert tavaly rekordmennyiségű pénzt fektettek a megújuló energiaforrások fejlesztésébe - összesen 187 milliárd dollárt, ami harminc milliárddal meghaladja a fosszilis forrásokra elköltött összeget. Komoly üzleti lehetőségről van szó, az árháború miatt azonban leesett a napelemek és a szélturbinák ára, és a megújuló energiacégek csak úgy tudnának gazdaságosan működni, ha hasznot húzhatnának a technológiából.

Arizona államban, amely Amerikában a harmadik legtöbb munkahelyet hozta létre a napenergiával összefüggő ágazatokban, különösen aggódnak a kereskedelmi háború lehetősége miatt. Jelenleg ötezer ilyen állás létezik, de két éven belül további 37 ezer munkahelyet akarnak létrehozni. A Kereskedelmi Minisztérium vizsgálata néhány amerikai gyártó panasza nyomán azonban veszélybe sodorhatja ezeket a munkahelyeket - közölte a Koalíció a Megfizethető Napenergiáért nevű helyi szervezet.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk