eur:
389.18
usd:
363.85
bux:
68140.32
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Dőzsölnek a francia képviselők

Válságos időkben is aranyéletük van a francia szenátoroknak - erre a következtetésre jutottak egy, a napokban megjelenő könyv szerzői. "A köztársaság szuper-kiváltságosai" címet viselő mű szerint a 343 fős felsőház tagjai, illetve az intézmény által alkalmazott dolgozók kifejezetten keveset, a törvényben megszabott heti 35 óra helyett 32-t dolgoznak.

A francia közvélemény kedélyeit már évek óta borzolja, hogy a szenátorok, pártállástól függetlenül, nem csak elképesztő fizetéseket vesznek fel, de közönséges halandók számára csaknem elképzelhetetlen előnyöket is élveznek. A kérdés, amint az a két újságíró által jegyzett könyvből kiderül, azért is fontos, mert a szenátus azon ritka intézmények egyike, amelynek működését az Állami Számvevőszék nem ellenőrizheti.

A honatyák ezt a "külső beavatkozást" a hatalmi ágak megosztási elvére való hivatkozással utasítják el, ami lehetővé teszi számukra, hogy az éves szinten rendelkezésükre álló 330 millió eurós büdzsét, a szerzők megfogalmazával élve, a legnagyobb homály közepette költsék el.

Azt már eddig is lehetett tudni, hogy egy szenátor átlagos havi javadalmazása nettó 11.500 eurót, mai árfolyamon 3,2 millió forintot tesz ki, a mostani könyvből az is kiderül, hogy ennek az összegnek a fele az adójukból leírható, mert költségtérítésnek számít. Az intézmény 1260 alkalmazottjának havi keresete egyébként 2300 és 20 ezer euró között változik, és a szenátuson belül dúló demokratizmusra utal, hogy a ledolgozott heti 32 óra mellett mindenkinek - a takarítónőket, a sofőröket és a kertészeket is beleértve - jár az éjszakai illetmény.

Az is új információ, hogy a szenátoroknak évente közel négyhavi szabadság jár, illetve hogy havi ezer eurós úgynevezett informatikai illetményt is felvhetnek. A konkrét jutatásokon túl a kedvezmények rendszere is irigylésreméltó: túl azon, hogy ingyen vehetik igénybe a francia tömegközlekedést, a vasutat és az Air France szolgáltatásait, az ingatlanhitelekhez is alacsonyabb kamatokért juthatnak hozzá, a nyugdíjrenszerük pedig maga a Kánaán. Egyetlen hat éves mandátum után havi 1800 eurós, azaz több mint félmillió forintnak megfelelő nyugdíj illeti meg őket, és ez az összeg 15 éves szenátorkodás után négyezer euróra emelkedik.

A múlt heti elektori választásokat követően a szenátusban immár baloldali többség van, és a testület hétvégén megválasztott új, szocialista elnöke az eddiginél nagyobb átláthatóságot ígért. Most sokak számára az a kérdés, hogy ez az ígéret vonatkozik-e majd a bérezésekre, illetve a kedvezmények rendszerére is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×