eur:
388.9
usd:
363.08
bux:
68275.9
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Imádkozom egy újabb gazdasági válságért"

Pillanatok alatt internetes szenzáció lett az a BBC-nek nyilatkozó bróker, aki azt mondta: imádkozik egy újabb gazdasági válságért, mert hatalmas lehetőséget lát benne. Az interjút több százezren látták már, de most felmerült: egy feltűnési viszketegségtől szenvedő szabadúszó, nem pedig egy profi okozhatott felháborodást.

"Nem a kormányok irányítják a világot, hanem a Goldman Sachs... az emberek készüljenek fel, hogy egy éven belül elveszítik a megtakarításaikat" - mondta a BBC hírtévéjének élő adásában Alessio Rastani, akit tőzsdebrókerként mutatott be a műsor.

A 34 éves férfi további sokkoló megjegyzései között szerepelt, hogy a brókereket nem igazán izgatja, ha összeomlik a gazdaság. Õ azzal az imával fekszik le aludni, hogy bárcsak beköszöntene egy újabb gazdasági válság, mert az lehetőséget jelent.

"A piacnak annyi, a mi dolgunk, hogy pénzt csináljunk belőle" - tette hozzá. A műsorvezetők mindezt tátott szájjal hallgatták. "Hát ez nem igazán segít az embereknek, ugye?" - nyögte ki végül egyikük.

Még a BBC megbecsült gazdasági szerkesztője is úgy kommentálta az interjút, hogy azt mindenkinek meg kell néznie, aki meg akarja érteni a piacok működését. Az elmúlt napokban azonban lassan kiderült, hogy az elegáns Rastani nem a londoni Docklands felhőkarcolóinak egyikében dolgozik, hanem egy szürke kis családi házból, szabadúszóként osztja a tanácsokat.

Nem mintha az ellenkezőjét állította volna a BBC-nek. "Független brókernek és befektetési tanácsadónak" nevezte magát, csakhogy a producereknek ettől még nem esett le a tantusz. A Daily Telegraph megírta, hogy Rastani a Santoro Projects nevű cég tulajdonosa, számlája jelenlegi egyenlege körülbelül 300 ezer forint, és éveken át hárommilliós mínuszban volt. Nincs kereskedési engedélye a brit Pénzügyi Felügyelettől és egyelőre nem világos, hogyan talált rá a BBC.

A Twitteren olyan pletykák kezdtek keringeni, hogy Rastani egy profi humorista csoport, a "Yes Men" tagja, és a BBC-t átvágták. A Daily Mail szerint azonban erről nincs szó, bár a férfinak csak "hobbija" a tőzsde és a pénzpiac.

A BBC-nél közölték, hogy alapos vizsgálatot folytatottak és nem találták nyomát, hogy Rastani szándékosan vezette volna félre a hírszolgáltatót. Maga az új sztár azt mondta a Telegraph-nak: szereti a nyilvános szereplés, és keresi a rivaldafényt. Ezt most meg is találta - Facebook oldalán máris sokan kértek tőle befektetési tanácsot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×