eur:
393.17
usd:
352.2
bux:
73119.59
2024. szeptember 21. szombat Máté, Mirella

Egyre többen intézik a személyes ügyeket a munkahelyen

Egy felmérés szerint egyre több francia alkalmazott intézi személyes ügyeit munkavégzés közben. A kutatást végző Regis cég arra a következtetésre jutott, hogy a dolgozók nem kevesebb mint 87 százaléka telefonál vagy internetezik a munkahelyén.

A felmérés arra nem ad választ, hogy ez az egyre terjedő gyakorlat mennyi időkieséssel jár, a februárban 17 ezer társaság bevonásával készült kutatásból az azonban kiderül, hogy a jelenség a legkisebbtől a legnagyobbig, kivétel nélkül minden céget érint.

A legaktívabb internetezők az egészen kis méretű, húsznál kevesebb alkalmazottat foglalkoztató cégeknél dolgoznak, 90 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy rendszeresen a munkahelyükön olvassák el személyes elektronikus leveleiket. Ezt a csoportot a kis és közepes vállalatok alkalmazottai követik 86 százalékkal, és a sort a cégcsoportok dolgozói zárják 73 százalékkal.

Az e-mailezés természetesen a személyes ügyintézésnek csupán az egyik részét képezi, a megkérdezettek negyede ugyanis azt is elmondta, hogy a bevásárlásait is a munkahelyéről intézi, interneten keresztül. A jelenség egyik magyarázata sokak szerint abban rejlik, hogy a munkáltatók egyre nagyobb igényeket támasztanak elsősorban irodai alkalmazottaikkal szemben, ami a szakmai és a magánélet "egymásba folyását" eredményezi.

Egy korábbi kutatás során például kiderült, hogy a franciák 90 százaléka szabadidejének egy részében is dolgozik, vagyis a munkát hazaviszi, sőt a hétvége vagy a szabadság alatt is foglalkozik vele. Ebből a szemszögből tehát egyáltalán nem meglepő, hogy a magánügyek áttevődnek a munkahelyre, és ily módon az is könnyebben érthető, hogy számos alkalmazott számítógépén egész nap nyitva áll saját Facebook oldala, hogy ha szükséges vagy kedve van, munkavégzés közben is hozzá tudjon szólni az éppen aktuális eszmecseréhez.

A munkáltatók tudatában vannak e jelenségnek, de általában csak a leggátlástalanabb dolgozókat igyekeznek kiszűrni, annál is inkább, mivel konfliktus esetén a francia joggyakorlat inkább az alkalmazottaknak kedvez. A bíróságok ugyanis rendre kimondják: a dolgozóknak a munkahelyükön is joguk van egy bizonyos intim szférához. Márpedig ebbe a céges telefon és újabban az internet - mérsékelt - használata is beletartozik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gigantikus buzgár Békásmegyeren - figyelmeztet az FCSM

Nem szabad elvinni a homokzsákokat az ideiglenes gátakról, még akkor sem, ha már elvonult az ár - figyelmeztet a Fővárosi Csatornázási Művek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.23. hétfő, 18:00
Hankó Balázs
kultúráért és innovációért felelős miniszter
Lefordultak az európai tőzsdék, a magyar piac erős volt pénteken

Lefordultak az európai tőzsdék, a magyar piac erős volt pénteken

Csütörtökön még nagyot emelkedtek az európai részvénypiacok, történelmi csúcsra emelkedett a német tőzsde, pénteken viszont lefordulás jött, főként az autóipari részvények árfolyama esett nagyot, miután profitfigyelmeztetést adott ki a Mercedes-Benz. Az európai hangulatromlást az amerikai tőzsdék is lekövették, mérsékelt eséssel indult a pénteki kereskedés, nap végére azonban a csütörtöki záróérték közelébe értek a vezető amerikai részvényindexek..

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×