Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Azokat büntetnék, akik prostituálthoz járnak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az ügyfelek büntetésével szorítanák vissza a prostitúciót Franciaországban. Az új, amúgy skandináv mintájú megközelítést egy a parlament által felállított vizsgálóbizottság javasolja a "Vessünk véget a világ legrégebbi mestersége mítosznak" címet viselő jelentésében. Az elképzeléssel a prostituáltak érdekvédelmi szervezetei nem értenek egyet.

"Tudatosítani akarjuk a prostituáltak klienseiben, hogy valahányszor szexuális szolgáltatást vesznek igénybe, valójában embertársaik kiszolgáltatottságával élnek vissza, ugyanakkor rögzíteni akarjuk azt is, hogy az emberi test nem válhat árucikké" - egyebek mellett ezzel indokolják javaslatukat a francia képviselők.

A politikusok úgy vélik, hogy az új szabályozással a nőket sújtó egyenlőtlenségek és erőszak is visszaszorítható. A jelentés készítői azt javasolják, hogy a prostituáltak ügyfeleit a jövőben hat hónapos börtön és háromezer eurós, mai árfolyamon közel nyolcszázezer forintnak megfelelő pénzbírsággal sújtsák.

Franciaországban becslések szerint mintegy húszezer prostituált működik, nyolcvan százalékuk külföldről, Bulgáriából, Romániából, Nigériából, Kamerunból és Kínából érkezik. Mivel a prostitúció jelenleg nem számít bűncselekménynek, az ezzel kapcsolatos szabályokat is meg kell majd változtatni.

A jobb és baloldali pártok támogatását egyaránt élvező javaslat ellen a "szexuális dolgozók" érdekvédelmi szervezetei máris tiltakoznak, egyik képviselőjük szerint tévedés összekeverni a prostitúciót a kizsákmányolással, azt állítja ugyanis, hogy az örömlányok 90 százaléka önként választotta ezt a foglalkozást.

Tiphaine Besnard szerint az ügyfelek büntetése azt eredményezi, hogy az örömlányok a jövőben még egészségtelenebb feltételek mellett és nagyobb veszélyben "dolgoznak". Egy másik szervezet szóvivője pedig úgy véli, hogy az új szabályozás társadalmi egyenlőtlenséget szül majd, mivel csak az utcán működő nők klienseit riasztja el, a luxuskurvákét nem.