INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Ilyen még nem volt az egyesített Németország történetében

Infostart / InfoRádió
Németország újraegyesítése óta még nem fordult elő, hogy valamelyik élelmiszer kifogyott volna az üzletekből. Most azonban a Lengyelországhoz közel eső területeken hiánycikké vált a cukor. A magyarázat egyszerű: az Lengyelországban jelentősen megdrágult a cukor.

Az Odera menti Frankfurtban, vagy a Neisse folyó partján fekvő Görlitzben az élelmiszerdiszkontokat szinte megrohanták a lengyel vásárlók, és zsákszámra viszik a cukrot. Mert míg a német diszkonthálózatokban egy kiló kristálycukor ára egy euró (268 forint) körül mozog, addig a határ lengyel oldalán az áremelkedések hatására csaknem másfélszer ennyibe kerül.

Így aztán nem meglepő, hogy aki teheti, átlépi a határt, és jutányosabb áron Németországban szerzi élelmiszereit.

Elsőként a Lidl jelentette, hogy kifogyóban vannak a cukortartalékai, de így járt a Kaufland is, ezért mindkét üzletlánc elhatározta, hogy vásárlóként legfeljebb öt kiló cukor megvételét engedélyezi.

Ügyesebb lengyel vásárlók német ismerőseiket is beveszik a hiánycikk beszerzésébe, így nem egy élelmiszerüzlet előtt a német vásárlók szatyrából átvándorol a cukor a lengyel ismerősök táskáiba. Egyes hírek szerint azonban lassan hasonló helyzet kezd kialakulni a cseh határhoz közel fekvő vidékeken, így Bajorország északi felében is, mert időközben Csehországban is többe kerülnek bizonyos élelmiszerek, mint Németországban.


A címlapról ajánljuk