eur:
392.92
usd:
366.45
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Szétosztják a vagyonukat a milliárdosok

Negyven amerikai milliárdos tett ígéretet arra, hogy vagyona felét jótékony célokra adja. A kampányt Warren Buffett sztár-befektető és Bill Gates, a Microsoft alapítója indította el. Õk ketten a világ második és harmadik leggazdagabb emberének számítanak. Az általuk alapított szervezet nem fogad el pénzt, hanem arra szólítja fel a milliárdosokat, hogy jótékonysági alapítványokat támogassanak.

Bill Gateset, a Microsoft volt főnökét egyes felhasználói körökben sikk gyűlölni a Windows operációs rendszer miatt. Warren Buffetre pedig - különösen a gazdasági válság éveiben - sokan egyszerű spekulánsként tekintenek. A két amerikai milliárdos azonban most több társával együtt ígéretet tett, hogy megszabadul vagyona felétől. Gates esetében ez azt jelenti, hogy több mint 26 milliárd dollártól válik meg.

A Giving Pledge - Adakozási Vállalás - nevű kampány arra szólítja fel a milliárdosokat, hogy életük során, vagy haláluk után osszák szét vagyonuk nagy részét, és nyílt levélben magyarázzák el, ezt miért teszik, és milyen ügyeket akarnak támogatni.

"Nagy öröm számunkra, hogy sokan válaszoltak. Többen vállalták azt is, hogy az 50 százalékos minimumnál nagyobb vagyonrészt osztanak szét" - mondta Buffet.

A kampányszervezet nem fogad el pénzt, hanem arra szólítja fel a mega-gazdagokat, hogy jótékonysági szervezeteket támogassanak. Michael Bloomberg New York-i polgármester, egyben a nevét viselő hírügynökség és tévéhálózat gazdája azt írta, hogy vagyona nagy részét az általa létrehozott alapítványon keresztül osztja szét. "Nagy elégedettséggel tölt el, amikor a saját szememmel látom, hogy meg tudom változtatni az emberek életét" - írta levelében.

George Kaiser bankár arról írt: szerencsés volt, mert jó családba született és jó iskolákba járt. De amikor azt látta, hogy másnak ez nem adatott meg, világossá vált számára: erkölcsi kötelessége, hogy megpróbálja helyreállítani az egyensúlyt.

Buffet, aki biztosítási és befektetési cége, a Berkshire Hathaway révén tett szert mesés vagyonra, még 2006-ban azt ígérte, hogy vagyona 99 százalékát a Gates házaspár alapítványának adja. Bill Gates és felesége már régóta adakoznak: az alapítványt 1994-ben hozták létre és azóta 28 milliárd dollárt pumpáltak bele. Ennek nagy részét az afrikai országok egészségügyi rendszerének javítására, vagy szegénysorban élő amerikaiak iskoláztatására és képzésére fordították.

Az adakozók között van Ted Turner, a CNN alapítója, David Rockefeller, az olajmágnások leszármazottja, Jeff Skoll, az eBay aukciós oldal egyik volt főnöke és George Lucas filmrendező, aki az oktatás támogatására fordítja pénzét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×