eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Irán üzent a rakétatesztekkel

A világ legforgalmasabb olajszállítási útvonalán hajtott végre rakétateszteket az iráni Forradalmi Gárda. Iráni katonai vezetők értésre adták, hogy az Egyesült Államoknak, Izraelnek és a nyugatnak üzentek.

Miközben a nemzetközi tárgyalók továbbra sem tudják feloldani az iráni atomprogram körül kialakult patthelyzetet, az iráni vezetés azt is világossá tette, hogy egy esetleges támadás gondokat okozhat a világ olajellátásában.

A Forradalmi Gárda öt, iráni gyártmányú rakétát lőtt ki egy tengeri célpontra a múlt heti hadgyakorlat végén. A föld-tenger típusú rakéták, valamint a tengeri indítású cirkálórakéta egyszerre csapódott be a Hormuzi-szorosban úszó célpontba. Korábban egy nagyméretű hajó volt a rajokban támadó motorcsónakokról indított kisebb rakéták célpontja. Az iráni televízió felvételeket mutatott be a hajón ütött hatalmas lyukakról.

Ahmad Vahidi védelmi miniszter, aki egyben a Forradalmi Gárda parancsnoka is, azt mondta, olyan, Próféta-5-nek elnevezett robotrepülőgépeket is bevetettek, amelyek kiváltották a szomszédos Afganisztánban az amerikai parancsnokok aggodalmát. Eddig főleg az amerikaiak használtak robotrepülőgépeket a tálibok elleni harcukban. Vahidi emellett azt állította az iráni televízióban, hogy lézeres rávezetésű, precíziós fegyvereket is teszteltek.

A Forradalmi Gárda múlt csütörtök óta gyakorlatozott a Hormuzi-szorosban, amelyen a világ olajszállítmányainak 40 százaléka halad át. A Gárda közvetlenül Ali Hamenei ajatollah irányítása alá tartozik. "Legnagyobb ellenségük mindig is az agresszív amerikai és cionista rezsimek voltak" - mondta Vahidi, azon a napon, amikor a keményvonalasok a kudarccal végződött amerikai túszmentő akció 30 évfordulóját ünnepelték.

A Gárda azt állítja, hogy rakétáival Izraelt is el tudja érni, és nem ijed meg attól, hogy Amerika és nyugati szövetségesei célzott szankciókkal akarják büntetni. A fegyveres testület az iráni társadalom minden rétegében jelen van, és jelentős építkezések tendereit nyerte el. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter egyenesen arról beszél, hogy a Forradalmi Gárda katonai diktatúrát vezethet be Iránban. Mindez szintén azt a célt szolgálhatja, hogy az ENSZ-ben támogatást szerezzen a Gárda elleni pénzügyi szankciókhoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Muhari Eszter harmadik, megvan az első magyar érem Párizsban!

Muhari Eszter harmadik, megvan az első magyar érem Párizsban!

A 21 éves Muhari Eszter 15-14-re legyőzte az észt Nelli Differtet, s ezzel bronzérmes lett a párizsi olimpia női párbajtőr egyéni számában. A nap során öt asszójából négyet megnyert, élete eddigi legnagyobb sikerét érte el.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton találkozott kínai kollégájával, Vang Jivel, hogy megvitassák Washington aggodalmait Peking Tajvannal szembeni fellépése és Oroszország ukrajnai háborújának támogatása miatt. A találkozóra egy laoszi regionális csúcstalálkozó alkalmával került sor, amely már a hatodik ilyen megbeszélésük volt 2023 júniusa óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×