eur:
394.9
usd:
370.81
bux:
65148.44
2024. április 19. péntek Emma

Nyitva a német légtér

Közel öt nap után feloldották a légtérzárlatot Németország felett. A repülésbiztonsági hatóság hivatalos közlése szerint ma délelőtt 11 órától az ország valamennyi repülőtere minden korlátozás nélkül fogadhat és indíthat járatokat. Ez azonban még távolról sem azt, hogy a légi közlekedés maradéktalanul helyreállt volna.

Az első gépek már tegnap a magasba emelkedtek a német repülőterekről, de minden járat indításához még különleges engedélyre volt szükség, és a pilótáknak vállalniuk kellett a teljes felelősséget, mert az izlandi tűzhányóból származó vulkáni pernye feltételezett terjedésének magasságában csak kézi vezérléssel, az irányító tornyok utasításai nélkül tudtak repülni.

Miután a München melletti Oberpfaffenhofen repülőteréről a légtérbe került hamu mozgásának ellenőrzésére indult repülőgép által gyűjtött adatokat kiértékelték, a repülésbiztonsági hatóság úgy döntött, hogy szabaddá teszi a légi közlekedést.

A legnagyobb német légitársaság, a Lufthansa már a zárlat idején igyekezett Frankfurtba gyűjteni flottáját, hogy azonnal indíthassa hosszú távú járatait. Normális körülmények között a Lufthansa naponta 1800 járatot indít a világ különböző pontjairól, de - mint a légitársaság elnöke, Wolfgang Mayrhuber elmondta - örülnek, ha legalább 500 esetben startolhatnak a gépek.

Utalt arra is, hogy legjobb esetben csak a hét végére normalizálódik teljes mértékben az európai légi közlekedés. A Lufthansa - a többi légitársasághoz hasonlóan - kéri utazóközönségét, hogy telefonon vagy interneten tájékozódjék a menetrendről, mielőtt esetleg hiába megy ki poggyászával a repülőtérre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×