INFORÁDIÓ
2022. május 18. szerda
Alexandra, Erik

Kínzással vádolják a szcientológiai egyházat

Infostart

Kínzással vádolják Ausztráliában a szcientológiai egyházat. Kevin Rudd miniszterelnök azt mondta: vizsgálatot indíthat, miután egy szenátor kényszer-terhességmegszakítások végrehajtásával, fogva tartással, szexuális zaklatással és kínzással vádolta meg a magát egyháznak nevező szervezetet.

Nick Xenophon ausztrál szenátor szerint a Szcientológiai egyház bűnlajstroma hosszú: testi sértéssel, kínzással, fogvatartással, szexuális zaklatással, sikkasztással, zsarolással és a nőkre rákényszerített abortusz végrehajtásával vádolja őket.

Mindezt a Szcientológia volt illetékeseitől és alkalmazottaitól szerzett levelekre alapozza és azt követeli: vizsgálják felül a szervezet adómentességét. "Ez nem egy vallási, hanem egy bűnöző szervezet és úgynevezett vallási tételei mögé bújik" - mondta a szenátor a Szcientológiáról.

A levelek egyikét az ausztráliai Aaron Saxton írta, aki a kilencvenes évek közepéig a szervezet amerikai központjában dolgozott. Saxton azt állítja: embereket kínzott és zsarolt meg. Például azt írja levelében, hogy egy háziőrizetben tartott nőt kínzott, más nőket pedig abortuszra kényszerített, hogy továbbra is a szervezetnek tudjanak dolgozni.

Az ausztrál miniszterelnök "súlyosnak" nevezte a vádakat, de azt mondta: jobban meg kell vizsgálni a bizonyítékokat ahhoz, hogy eldöntsék: legyen-e vizsgálat - idézte szavait a Guardian."Osztom a Szcientológiával kapcsolatos aggodalmak egy részét, de legyünk óvatosak" - fogalmazott.

A szervezet azzal vádolta meg a szenátort, hogy visszaél parlamenti jogkörével. "Nyilvánvalóan az elégedetlen volt tagok nyomásának engedett, azoknak, akik gyűlöletbeszédhez folyamodnak és eltorzítják a valóságot" - fogalmazott nyilatkozatában. "Ezek az állítások épp annyira szavahihetőek, mint amikor a volt házastársak beszélnek egymásról".

Októberben, Franciaországban a Szcientológia két szervezetét találták bűnösnek pénzügyi csalás és amiatt, hogy túlzott költekezésre kényszerítették egyes új tagjaikat. A szervezetet 600 ezer euróra büntették, négy vezetőt pedig felfüggesztett börtönre ítéltek. A bíróság azonban nem támogatta a Szcientológia betiltását, mert úgy látta: az sokat tett azért, hogy megváltoztassa gyakorlatát.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018