eur:
397.45
usd:
371.92
bux:
70479.85
2024. június 21. péntek Alajos, Leila
Nyitókép: Betsie Van der Meer/Getty Images

Élete fele előtt megmondják, hogy meddig él

A metabolitoktól függ, hogy valaki mennyire fitten éli meg az idősebb kort.

A kutatók ennek alapján egy új vérvizsgálati módszert is kidolgoztak, amely akár már a harmincéveseknél meg tudja állapítani, milyen a biológiai életkoruk, és milyen betegségekre lehetnek emiatt hajlamosak – írja a ScienceAlert alapján az Index.

A kutatók 196 idős felnőttet két csoportra osztottak: az egyikben 75 éves vagy annál idősebb egészséges önkéntesek voltak, a másikban 65–75 év közötti alanyok, akik kronológiai koruknál rosszabb állapotban voltak. Az egészségesek simán mentek fel a lépcsőn, és 15 percig pihenés nélkül is tudtak sétálni, de a gyorsan öregedő, gyengébb egészségügyi állapotban lévőknek minden tevékenység közben szünetet kellett tartaniuk.

A kutatók molekuláris szinten tudták vizsgálni a csoportok közötti eltéréseket. Különböző metabolitokat kerestek, a szervezetben a biológiai folyamatok következtében visszamaradt kis molekulákat.

25 ilyet fedeztek fel.

A molekuláknak ezt a csoportját Healthy Aging Metabolic (HAM) indexnek nevezték el.

A HAM-index 68 százalékos pontosságúnak bizonyult a biológiai életkor meghatározásában, és további kutatásokkal egy vérvizsgálat kidolgozása is járható út lehet a biológiai életkor gyors és egyszerű felméréséhez. Ezt a tesztet azután le lehetne futtatni fiatalabbakon is, például harmincéveseken, az ő korukban a molekuláris folyamatok változásai még könnyebben módosíthatók, és akkor még időben lehet változtatni az életmódon, alvási, testmozgási szokásokon, hogy lelassuljon a biológiai életkor.

Címlapról ajánljuk
A szlovák egészségügyi kormánybiztos szerint nem is volt Covid-járvány

A szlovák egészségügyi kormánybiztos szerint nem is volt Covid-járvány

Komoly nemzetközi problémát okozhat Szlovákiának, hogy június elején – a világon egyedüli államként – nem csatlakozott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályaihoz. A Szlovákiát képviselő Peter Kotlár a pozsonyi parlament egészségügy bizottsági ülésén azt mondta, hogy ő csak az „emberi jogokat és az ország szuverenitását” védte azzal, hogy elutasították a dokumentum alkalmazását. Kotlár azt is megismételte, hogy Szlovákiában egyébként sem volt covid-járvány.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.21. péntek, 18:00
Ferencz Orsolya
űrkutatásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×