eur:
395.79
usd:
368.76
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
Nyitókép: Betsie Van der Meer/Getty Images

Élete fele előtt megmondják, hogy meddig él

A metabolitoktól függ, hogy valaki mennyire fitten éli meg az idősebb kort.

A kutatók ennek alapján egy új vérvizsgálati módszert is kidolgoztak, amely akár már a harmincéveseknél meg tudja állapítani, milyen a biológiai életkoruk, és milyen betegségekre lehetnek emiatt hajlamosak – írja a ScienceAlert alapján az Index.

A kutatók 196 idős felnőttet két csoportra osztottak: az egyikben 75 éves vagy annál idősebb egészséges önkéntesek voltak, a másikban 65–75 év közötti alanyok, akik kronológiai koruknál rosszabb állapotban voltak. Az egészségesek simán mentek fel a lépcsőn, és 15 percig pihenés nélkül is tudtak sétálni, de a gyorsan öregedő, gyengébb egészségügyi állapotban lévőknek minden tevékenység közben szünetet kellett tartaniuk.

A kutatók molekuláris szinten tudták vizsgálni a csoportok közötti eltéréseket. Különböző metabolitokat kerestek, a szervezetben a biológiai folyamatok következtében visszamaradt kis molekulákat.

25 ilyet fedeztek fel.

A molekuláknak ezt a csoportját Healthy Aging Metabolic (HAM) indexnek nevezték el.

A HAM-index 68 százalékos pontosságúnak bizonyult a biológiai életkor meghatározásában, és további kutatásokkal egy vérvizsgálat kidolgozása is járható út lehet a biológiai életkor gyors és egyszerű felméréséhez. Ezt a tesztet azután le lehetne futtatni fiatalabbakon is, például harmincéveseken, az ő korukban a molekuláris folyamatok változásai még könnyebben módosíthatók, és akkor még időben lehet változtatni az életmódon, alvási, testmozgási szokásokon, hogy lelassuljon a biológiai életkor.

Címlapról ajánljuk

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Vegyes mozgásokkal indult a hét a tőzsdéken, az ázsiai piacokon nem alakult ki határozott irány, miután a befektetők egy sor friss gazdasági adatot értékeltek, beleérve az vártnál jobban alakuló kiskereskedelmi számokat, és a vártnál rosszabb ipari statisztikákat. A kedvezőtlen ázsiai hétindítás ellenére az európai piacokon pozitív felütéssel indult a nap a múlt heti lejtmenet után, bár a nyitástól távolodva elkezdett fogyni a lendület és délutánra vegyes mozgások alakultak ki. Az amerikai indexek óvatosan emelkednek, de ez is elég ahhoz, hogy új történelmi csúcsok szülessenek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×